2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A francia Góliát a szerb Dávid ellen

Az államvezetés cáfolja, hogy bárki is azért hunyt el, mert nem állt rendelkezésre lélegeztetőgép

A hivatalos mutatók értelmében egy nap alatt 11 079 koronavírustesztet végeztek el, ebből 412 eredménye volt pozitív (3,7 százalék). Lélegeztetőgépen 185 személy van. Egy nap alatt 9 újabb személy hunyt el a szövődmények következtében, ezzel 508-ra növekedett az elhunytak száma, a halálozási arány 2,26 százalék. A napi helyzetelemző sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a helyzet Belgrádban, Újvidéken, Šabacon és Kragujevácon a legsúlyosabb, Novi Pazarban, Tutinban és Sjenicán pedig javult a járványügyi helyzet.

Ana Brnabić: Ljubiša Đurić nem azért halt meg, mert nem volt elég lélegeztetőgép. Ez hazugság, amelynek hátterében politikai célok állnak (Fotó: Beta)

Ana Brnabić: Ljubiša Đurić nem azért halt meg, mert nem volt elég lélegeztetőgép. Ez hazugság, amelynek hátterében politikai célok állnak (Fotó: Beta)

Ana Brnabić miniszterelnök újfent cáfolta azt az állítást, hogy Ljubiša Đurić azért hunyt el áprilisban a Zimonyi Klinikai Kórházi Központban, mert nem volt elég lélegeztetőgép, mondván, akkor, amikor az említett személyt kezelték az intézményben, 35 szabad lélegeztetőgép állt rendelkezésre. A járvány kezdete óta mindenki a megfelelő ellátásban részesült, senki nem hunyt el azért, mert sort kellett várnia a lélegeztetőgépre, vagy azért, mert valahol nem volt elegendő lélegeztetőgép – nyomatékosította a kormányfő, mondván, Szerbiában a kezdettől elegendő lélegeztetőgép áll rendelkezésre, több is, mint amennyire szükség van. A mostanra már a külföldi hírügynökségek által is megjelentetett állítás hazugság, amelynek hátterében politikai célok állnak – vélekedett Brnabić, aki szerint különösen felháborító, hogy ezeket az állításokat annak az országnak a hírügynöksége (Agence France-Presse – AFP - a szerz. megjegyzése) hozza nyilvánosságra, amelyik „sokkal sokkal nagyobb és fejlettebb a parányi Szerbiánál, mégis, sokkal nagyobb veszteségeket szenvedett el a járvány miatt”. Bármennyire is ragaszkodott hozzá az egyik újságíró, a miniszterelnök nem volt hajlandó kimondani, hogy melyik országra utal, noha az teljesen egyértelmű.

Korábban az AFP, az említett zimonyi intézmény hivatalos jelentésére hivatkozva arról cikkezett, hogy Ljubiša Đurić, akinek fia két hete a belgrádi tüntetésen a Ćale ovo je za tebe mondattal hívta fel az esetre a figyelmet, abban az időszakban halt meg, amikor várta, hogy áthelyezzék az intézmény lélegeztetőgép-osztályára, ahol abban a pillanatban nem állt rendelkezésre szabad berendezés.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter elmondása szerint jó, hogy az elmúlt egy napban több személyt bocsátottak el a COVID-kórházakból, mint amennyit azokban a betegség okán elhelyeztek. Van elegendő szabad hely, de gyógyszer, szakértő és felszerelés is – nyomatékosította a tárcavezető, aki szintén cáfolta, hogy Ljubiša Đurić azért halt meg, mert nem volt elegendő lélegeztetőgép. Egyébként is, az említett pácienst nem-invazív lélegeztetőgép segítségével lélegeztették, mivel semmi nem indokolta azt – tette hozzá Lončar, aki szerint nem a sajtó és a többi laikus feladata eldönteni, kinek mikor milyen jellegű lélegeztetésre van szüksége a gyógykezelés során.

Dragoš Stojanović, a Zimonyi Klinikai-kórházi Központ igazgatója egyebek mellett annyit tett mindehhez hozzá, hogy igen, az említett időszakban a lélegeztetőgép-osztályon minden berendezés foglalt volt, ám a klinikai központ öt másik osztályán 35 berendezés állt rendelkezésre, ugyanakkor a páciens véroxigén szintjének függvényében úgy mérték fel, nem indokolt az invazív lélegeztetőgép alkalmazása.    

AZ ÁLLAMNAK NINCSEN KAPACITÁSA

Ótos András illusztrációja

Ha már maszk, legyen divatos (Ótos András felvétele)

A polgároknak érdemes a kezükbe venniük a dolgok irányítását, azaz jobb, ha saját maguk viselnek gondot az egészségükről, hiszen az állam kapacitásai nem elegendőek – értékelte a Vreme hetilapnak nyilatkozva Predrag Đurić epidemiológus. Mint hozzátette, Szerbia egyre csak közeledik annak a pontnak az irányába, ahonnan az állam képtelen lesz a pandémia tükrében kielégíteni a polgárok egészségügyi igényeit. A járvány rámutatott egészségügyi rendszerünk hiányosságaira, bárhol, bármilyen tekintetben próbálták felvenni a küzdelmet vele, folyamatosan szakadékkal szembesültek és ez az, ami Szerbiát Európa legtöbb országától megkülönbözteti, érvelt Predrag Đurić, aki nem hiszi, hogy az államvezetést, vagy a válságstábot a rossz szándék vezérelné, azt viszont állítja, hogy a válságstáb az elmúlt időszakban az államvezetés érdekeit szolgáló döntéseket hozott. Nem lett volna szabad eljátszani, hogy az élet visszatért a normális kerékvágásba és nem lett volna, azaz lenne, szabad ellentmondásos tartalmú üzenetekkel szembesíteni az embereket – vélekedett Đurić, hozzátéve: „Vajon milyen következtetéseket vonnak le a polgárok akkor, amikor egy zárt helyiségben mindenki védőmaszkot visel, kivéve az államvezetés képviselőjét?”

A HOLTTEST NEM KÖVETEL MÉLTÓSÁGOT

A 013info.rs hírportál, majd a Nova S is szerdán délután közzétette honlapján a pancsovai Đura Vlajić mobiltelefonnal készített felvételét, amelyen az elmondások szerint a pancsovai COVID-rendelő előtt elhunyt személy lepedővel letakart holtteste látható, az utcán, a tűző napon.

– Amikor először elsétáltam a rendelő előtt, a tolókocsiban ülő férfi a létesítmény előtt kialakult sorban várakozott, az árnyékban. Az volt a benyomásom, hogy állapota súlyos. Másfél órával később ugyanaz a férfi már a napon volt, fejét lepedővel takarták le. Amikor megkérdeztem a közelben ténykedő, kezeslábasokba öltözött személyeket, miért nem tolják ismét az árnyékba? Azt a választ kaptam, hogy a férfi meghalt és addig nem tehetnek semmit, amíg meg nem érkezik az illetékes felügyelőség – nyilatkozta Đura Vlajić a 013info.rs portálnak, azt is elmondva, hogy a férfi holtteste mellett a torontálalmási (Jabuka) Srce u jabuci elnevezésű értelmi fogyatékosokat gondozó intézetet kombija parkolt.

Egy nappal ezelőtt a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Esélyegyenlőségi Titkárság megerősítette lapunknak, hogy ebben az intézményben akkor három koronavírussal fertőzött lakó volt. Csütörtökön Predrag Vuletić titkár az N1 Televíziónak elmondta, azóta az említett intézményben négy alkalmazottnak a szervezetében is kimutatták a SARS-CoV–2 jelenlétét. A pancsovai COVID–rendelő előtt elhunyt férfi tekintetében a titkár röviden annyit mondott, a torontálalmási létesítmény igazgatónőjének az elmondása szerint az elhunyt 63 éves volt és több krónikus betegségben szenvedett.

Nem csak az epidemiológusnak van szeme

Az orvosok az Összefogással a COVID ellen elnevezésű kezdeményezéséhez ma délutánig több mint 1200 orvos csatlakozott, kedden még 350 volt az aláírók száma. Az orvosok egyebek mellett a válságstáb feloszlatását és új tagokkal való megalakítását, továbbá a járványügyi mutatókkal kapcsolatos vélt manipulációk kivizsgálását, valamint a hiteles mutatók közzétételét és a visszaélésekkel összefüggésbe hozható személyek felelősségre vonását követelik. Reagálva az államvezetés és a válságstáb bizonyos tagjainak azon megjegyzésére, hogy az aláírók, epidemiológus hiányában, nem kompetensek, Aleksandra Janković radiológus, az aláírók egyike kifejtette: „A járványnak az egészségügyi rendszerre gyakorolt hatása sokrétű. Nem kell epidemiológusnak lenni ahhoz, hogy lássuk, mi történik. Egyébként is, gyakran azok látják át legjobban a helyzetet, akik napi szinten tanúi az egészségügyben uralkodó állapotoknak.”