2024. április 23., kedd

Már augusztusban folytatódik a vállalatok támogatása

Munkásonként 18 000 dinár, vagyis 155 euró jár

A kis- és közepes vállalatok foglalkoztatottjai számára az államkasszából augusztus 10-éig befizetik a minimálbér 60 százalékát, majd szeptemberben ugyanennyit – tudatta csütörtöki közleményében Siniša Mali pénzügyminiszter.

,,Miután az előző három hónapban 3 minimálbért fizettünk ki 235 000 gazdasági szubjektum 1.050.000 dolgozójának, találtunk módot arra, hogy folytassuk ezt a támogatási formát, úgyhogy a következő két hónapban 60 százalékos minimálbért fizetünk ki az alkalmazottaknak, és egy hónappal elhalasztjuk a bérek utáni adók és járulékok fizetését. Az első befizetés már augusztus 10-éig megérkezik a vállalatok számlájára, a második pedig szeptemberben következik. Ez munkásonként 18 000 dinár, vagyis 155 euró. Ezzel a pótlólagos segítséggel már 5,7 milliárd euróra duzzad az állami segélycsomag értéke, ami a bruttó társadalmi termék 12,2 százaléka. A 60 százalékos minimálbérek kifizetésére az állam két hónap alatt 36 milliárd dinárt különít el, az adó- és járulékfizetési haladék pedig egy hónapra 30 milliárd dinárba kerül” – áll a miniszter közleményében. Arról is tájékoztatott, hogy a kormány várhatóan a jövő hét elején fogadja el azt a jogi aktust, amelynek alapján folytatódhat a vállalatok közvetlen anyagi támogatása. Azon lesznek, hogy a támogatási folyamat minél könnyebb és hatékonyabb legyen, s hogy a cégek minél egyszerűbben hozzájussanak a pénzhez. Mali megjegyezte: még a gazdag országok közül is csak kevesen dicsekedhetnek azzal, hogy a GDP 12,2%-át ilyen közvetlen juttatások formájában támogatásra tudják fordítani, s hogy csaknem fél éven át segítsék gazdaságukat.

A következő segélyezési lépésekről szóló pénzügyminiszteri tájékoztató mindössze másfél nappal az után látott napvilágot, hogy a Mali az RTS műsorában azt mondta: felelőtlenség volna a részéről ezt vagy azt ígérni, a második segélycsomagról majd szeptemberben lehet többet tudni. Időközben azonban szerda este Aleksandar Vučić államfő váratlanul előállt a jó hírrel, mely szerint már augusztusban további támogatásra számíthatnak a vállalkozások. Azt is megemlítette, hogy folynak a tárgyalások a Szerbiai Nemzeti Bankkal arról, hogy legalább 2 hónapra ismét tegyék lehetővé a polgárok és a gazdaság számára a havi hitelrészletek törlesztésének leállítását.