2024. április 25., csütörtök

Söröző óriáscsigák és újszülött deguk

Új lakókkal gazdagodott a Palicsi Állatkert

A járványügyi helyzetre való tekintettel sorra maradnak el a közösségi rendezvények, így éppen a nyári szünetben és az évi szabadságok ideje alatt igen korlátozottak a szórakozási lehetőségek városunkban és környékén. A Palicsi Állatkert azonban továbbra is nyitva áll a látogatók előtt, sőt, új lakói is vannak, nemrégiben degukölykök jöttek a világra az állatkertben, egy magánfelajánlásnak köszönhetően pedig tizenöt afrikai óriáscsigát kapott az intézmény.

A degu egy igen kíváncsi és fürge rágcsáló (Fotó: Gergely Árpád)

A degu egy igen kíváncsi és fürge rágcsáló (Fotó: Gergely Árpád)

Szerdán mi is ellátogattunk az állatkertbe, hogy megtekintsük az új jövevényeket. Az intézmény területén Adrijana Tot, az állatkert kurátora vezetett körbe bennünket, aki elmondta, hogy az állatkert a nyári időszakban, munkanapokon és hétvégenként, 9 és 20 óra között várja a látogatókat. A járványhelyzet miatt mindenkit arra kérnek, hogy viseljen maszkot, valamint tartsa be az ajánlott legalább másfél méteres szociális távolságot.

A degukat az állatkert bejáratához közel található kifutójuknál bárki megtekintheti. Ez az állatfaj egyébként egy Dél-Amerikában őshonos rágcsálóféle. A kurátor elmondta, hogy jelenleg öt példányuk van belőle: a szülők és a három újszülött.

– Azt, hogy a kis deguk pontosan mikor jöttek a világra, nem tudjuk. Az állatoknak van egy kis faházuk, amelyben fészket raktak. Otthonukat nem háborgatjuk, így amíg a kicsik el nem hagyták a házat, addig nem is tudtuk, hogy megszülettek. Körülbelül egy hónappal ezelőtt láttuk meg őket először. Egy ideig nem voltunk biztosak abban, hogy kettő vagy három újszülöttről van-e szó. A nemüket egyelőre még nem tudjuk. A deguk egyébként csoportban élnek, nem szeretnek egyedül lenni. Ezért legjobb egy párt tartani a kölykeikkel, vagy testvérpárokat, egy hímet és egy nőstényt. A hím testvérpárok gyakran összevesznek, olyannyira, hogy képesek leharapni a másik farkát – nyilatkozta lapunknak Adrijana Tot.

Az afrikai óriáscsiga kedvenc csemegéje az uborka (Fotó: Gergely Árpád)

Az afrikai óriáscsiga kedvenc csemegéje az uborka (Fotó: Gergely Árpád)

De nem csak a degukkal gazdagodott az állatkert. Nemrégiben egy magánfelajánlásnak köszönhetően tizenöt darab afrikai óriáscsigát is kapott az intézmény. Az állatokkal kapcsolatban a kurátor elmondta, hogy a legkisebbek néhány hónaposak, míg a legnagyobbak kétévesek. Hozzátette, hogy az óriáscsigák akár tíz évig is élhetnek, és akár az egykilós súlyt is elérhetik. Az új jövevényeket azonban a látogatók még nem tekinthetik meg, ugyanis az óriáscsigák az állatkert Ökoközpontjának egyik nagy terráriumában kapnak majd helyet. Mivel zárt helyiségről van szó, a járványhelyzet miatt egyelőre zárva van a látogatók előtt.

– Az óriáscsigák legfőbb étele az uborka. Érdekesség, hogy szeretik a sört is. Időnként kapnak is belőle, mert a fogyasztása fontos számukra a B-vitamin miatt. Naponta egyszer langyos vízzel is meglocsoljuk őket. Az óriáscsigák ugyanis nem olyan nyálkásak, mint a többi csigafajta, ezért igénylik a nedvességet. Szeretik, ha a terráriumuk falát is meglocsoljuk. Így az üvegfalra is fel tudnak kapaszkodni és csúszkálni rajta. A medvékhez hasonlóan téli álmot alszanak, amely körülbelül három hónapig tart. A téli álomnak a növekedés szempontjából van jelentősége, ha ugyanis nem alszanak téli álmot, akkor nem nőnek olyan nagyra. Az álom alatt élőhelyükön 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletet kell biztosítani. Egyébként a csigák hermafroditák, tehát nincs külön hím és nőstény egyed – mondta Adrijana Tot, és hozzátette, hogy az afrikai óriáscsiga egy invazív faj, amely más csigafajokat kiszorít élőhelyéről.

A kurátor még elmondta, hogy amint a járványintézkedések enyhülnek, és a zárt terekben is fogadhatnak látogatókat, az óriáscsigák is megtekinthetők lesznek.

A Palicsi Állatkert továbbra is fogadja a látogatókat (Fotó: Gergely Árpád)

A Palicsi Állatkert továbbra is fogadja a látogatókat (Fotó: Gergely Árpád)

Az elmondottak mellett Adrijana Tottól azt is megtudtuk, hogy a nagy nyári melegekben érdemesebb a reggeli vagy a késő délutáni, esti órákban kilátogatni az állatkertbe. Napközben ugyanis a legtöbb állat elbújik a hűvösben, vagy éppen a kifutó egy eldugott helyén szunyókál. A kurátor arra kér minden látogatót, hogy ne dobáljon ételt az állatoknak, hiszen a gondozók rendszeresen etetik őket, sőt a bedobott étel akár meg is betegítheti az állatokat.