2024. április 25., csütörtök

Tettekre váltott szavak

A Magyarkanizsai Egészségházban az óvintézkedések mellett a fejlődésre is odafigyelnek

Vírushelyzet ide vagy oda, az életnek folynia kell a maga medrében, még ha az legtöbbször nem is a jól megszokott meder.

A Magyarkanizsai Egészségház tájékáról mindig van miről beszámolni, most viszont több okból is időszerű az igazgatónőnél, Gyólay Karolinánál tett látogatás. Ismét nehéz napokat élünk, bár nem annyira nehezeket, mint három hónapja, vannak korlátozások, de nem olyan mértékűek, mint tavasszal. Az viszont látható és bizton állítható, hogy a megtett óvintézkedések mellett fejlődés is látszik.

Most Magyarkanizsa községben mi a helyzet, milyen intézkedéseket vezettek be az egészségházakban, illetve az egész községre vonatkozóan?

– Magyarkanizsán is, mint az egész országban, ugyanúgy betartjuk az előírt javaslatokat és rendelkezéseket. A második hullámban most már nincs olyan terület egész Vajdaságban, amely ne lenne érintett, ahol már ne lenne pozitív regisztrált beteg. Elért bennünket is ez a vírus, amelytől nem feltétlenül kell megijedni, sokkal inkább be kell tartani azokat a minimális követelményeket, amelyek révén megelőzhetjük a vírus további nagyon magas tendenciájú terjedését.

Ezek szerint Magyarkanizsa községben is van fertőzött, de szám szerint mennyi?

– Pontos számadatokról nem beszélhetünk, annál is inkább, mivel nincs mindenki regisztrálva. Van fertőzött, az elmúlt egy hónapban több esetünk is volt. Legtöbbször nem is amiatt regisztráltuk a beteget, mert a vírus tüneteivel jelentkezett, hanem más betegség miatt jött kezeltetni magát, illetve más betegség miatt tesztelték a kórházban, így derült fény a koronavírus jelenlétére. Ilyenkor az óvintézkedések azok, hogy ha a kórházban tartózkodik a páciens, akkor ott izolációs blokkba teszik, ha pedig itthon van, kevés tünettel, akkor tizennégy napos házi izolációt rendelünk el neki. Tudnunk kell, hogy a vírusnak a jelei nem mindig tipikusak. Ha szárazon köhög, lázas, javasoljuk, hogy jöjjön be a mi Covid-rendelőnkbe, ne halasztgassa, mert minél hamarabb jelentkezik, annál nagyobb a gyógyulás esélye, és nem komplikálódik el az eset. Azt azonban hangsúlyozni kell, hogy olyan jelei is vannak ennek a fertőzésnek, amelyek nem mondhatóak tipikusaknak. A hasmenés, a hányás, a szem kötőhártya-gyulladása, illetve a fáradékonyság, az orrfolyás, a torokfájás nem tipikus jelek, ám egyre többször megjelennek elsődleges jelként a láz és a száraz köhögés mellett. Arra kérjük a pácienst, hogy aki tudja, hogy pozitívval érintkezett, mindenképp jelentkezzen nálunk, hogy letesztelhessük. A Magyarkanizsai Egészségház gyorstesztekkel rendelkezik, amelyek alapján, ha azok kimutatják a vírus meglétét, a beteg házi izolációba kerül, illetve ha regisztrált pozitív, akkor az egész családjánál ugyanez az eljárás.

Mi a teendő, csak az izoláció?

– A tizennégy nap alatt ellenőrizzük a beteget és a családját minden egyes napon. A betegek kilencven százaléka semmilyen tünettel vagy alig egy-két napossal rendelkezik, amit könnyen átvészel, így nincs is tudatában annak, hogy fertőzött, vagy esetleg fertőzhet is. Legtöbbször azok jelentkeznek fizetős gyorstesztekre, akik külföldön jártak, vagy olyan helyen, ahol több a fertőzött, és szeretnének meggyőződni arról, hogy ők maguk azok-e. A tesztekre nagy igény mutatkozik, a rendelőnk pedig mindent megtesz azért, hogy azonnal kiszűrje a betegeket, és végigkövesse a tizennégy napos házi izolációt, ha véletlenül pozitív az eset.

Kijelenthető-e, hogy nagyon akut esettel nem találkoztak még?

– De, sajnos ilyennel is találkoztunk, és kórházi kezelésre is szorult a beteg, ez azonban Magyarkanizsára még nem számottevően jellemző.

És folyik is tovább az élet, mert mostanában újdonságról is be lehet számolni. A Soroptimist Clubbal nagyon jó az együttműködésük, annál is inkább, mivel Ön is klub oszlopos tagja.

– Az egészségház nemcsak a Covid-helyzettel kell, hogy foglalkozzon. Ez egy harc, amelyet minden egészségügyi intézménynek meg kell vívnia. Sajnos le is vagyunk vele terhelve. De az a vállalásunk, hogy az alapvető egészségügyi ellátás maximálisan meg kell, hogy legyen, sőt fejlesszük is. A jelenlegi helyzetben, amikor a kórházak csak sürgős, illetve onkológiai és Covid-eseteket fogadnak, nálunk igencsak nagy teher van az általános, speciális és diagnosztikai részlegeken is, hogy minél több esetet helyi szinten oldjunk meg, mivel a páciensnek most nincs lehetőségük továbbmenni. Nagyon igyekszünk még továbbfejleszteni, nemhogy megállni, csökkenteni, hanem még növelni az ellátást és annak színvonalát, ezért is próbálkozunk mindenhol eszközbeszerzéssel és szakemberek idevonzásával is, hogy minél jobban le tudjuk fedni a szükségleteket, hiszen mindenkit el kell látnunk. Az EKG-készülék, amelyet hétfőn vettünk át, egy hatkanálisos EKG. Ezt a Soroptimist Club közvetítésével egy svájci humanitárius szervezettől kaptuk. Remélem, hogy ez az együttműködés továbbra is gyümölcsöző lesz! Igyekszünk minél jobb minőségűvé tenni az ellátást. Tudjuk, hogy az EKG-készülékek már az alapellátás alapvető eszközeinek számítanak. Nagy öröm, hogy szerdán például Adorjánra is kerül egy készülék. Így most már minden település le lesz fedve (ahol legalább heti három napon át van orvosi rendelés), ami az EKG-t illeti. Ez a készülék az alapdiagnosztikához elengedhetetlen, mivel a szív- és érrendszeri betegeknek (ami környékünkön a legsűrűbben előforduló betegség) az elsődleges diagnosztikájához szükséges. Szeretnénk még továbbfejleszteni az ellátást, a terveink idén sem állnak meg itt, ezeknél a készülékeknél.

Elöljáróban elárulható valami a tervekről?

– Amit már beharangoztunk egy hónapja, az az egészséges gyermekek rendelője Horgoson, ahol szétválasztjuk az egészséges és a beteg gyermekek rendelőjét. Ez a legközelebbi lépés. A szavakat tettekre váltjuk.