2024. április 20., szombat

Óriáshörcsög Padénál

Az időjárás igencsak kedvez a rágcsálók szaporodásának

A napokban befejeződött aratás Bánátban nem kecsegtette bő terméssel a gazdákat. Az idei szerényebb terméseredmények nem csak a szeszélyes és főleg a tavaszi hónapokban aszályos időjárás számlájára írhatók.

A bánáti Tisza mentén, de számos helyen Bácskában is egyre több területről jelentettek hörcsögkártételt. A lucernában és a gabonatáblákon előszeretettel megtelepedő, falánk és szapora hörcsögök érzékeny károkat tudnak okozni. Hogy mennyire falánk tud lenni egy hörcsög, bizonyítja annak a padéi gazdának a felvétele, aki a falu határában aratás alkalmával a levágott búza után visszamaradt tarlón termetes, süldő nyúl nagyságú hörcsöggel találkozott. A szokatlanul nagy méretű rágcsálót elsőre nem tudta beazonosítani, hogy miféle szerzet lehet. A furcsa szerzetet lefotózta, és a képet elküldte vadászismerőseinek, hátha valamilyen különleges, ritka „vadállat” került az útjába aratás alkalmával. A mellékelt fotó alapján azonban biztosra vehető, hogy egy jókora, a gabonadézsmálásból kövérre hízott, vastag zsírréteget felhalmozott, majd kicsattanó hörcsög került a gazda útjába.

A téli álmot alvó mezei hörcsögök idén tavasszal már áprilistól igen aktívak voltak, kedvező körülmények között egy szezonban, egy vegetációs periódusban akár a százszorosára növekedhet az állományuk. A tavalyi szárazság, a csapadékszegény tél és az idei száraz tavasz kedvezett a hörcsög szaporodásának. Vajdaságban idén tavasszal több területen, így Bánátban, Csóka és Hódegyháza környékén is jelezték a gazdák, hogy a földjeiken feltűnően megszaporodtak a hörcsögkotorékok. Évek óta nem volt jelentősebb hörcsöginvázió a Tisza mentén. Májusban egyes lucernaparcellákon tíznél is több hörcsögkotorékot lehetett megszámlálni, ami már jelentős méretű rágcsálófertőzöttségre utal.

Egy hektáron két hörcsögkotorék már közepes egyedsűrűséget jelent. Igen szapora rágcsáló a hörcsög. Tavasztól őszig két-három alkalommal 5–15 kölyköt hoz a világra, amelyek egy hónapos korukban már önállóak, és csakhamar szaporodóképesekké is válnak. Túlszaporodása, gradációja esetén jelentős mezőgazdasági kártevővé válhat. Hogy erre, mármint a nagyobb hörcsöginvázióra nem került sor idén, minden bizonnyal annak tulajdonítható, hogy a száraz tavaszt esős, csapadékos június követte, ami valószínűleg elöntötte a hörcsögjáratok egy részét, és a rájuk jellemzőnél alacsonyabb szaporodási rátát tudtak produkálni a rágcsálók.

Az Európai Unióban szigorú védelmet élvez a mezei hörcsög, mivel már mutatóba is alig akad belőle. Olyan esetről is beszámolt a sajtó, hogy egy téli álmot alvó hörcsög miatt Németországban, Euerbach közelében leállították a terelőút építését tavaszig, amíg fel nem ébered a kis rágcsáló a téli álmából.

Magyarországon is védett állat a hörcsög, ám túlszaporodása esetén gyéríthető. Elevenfogó csapdákkal befogják, és természetvédelmi területekre telepítik át őket, hogy a szép számú parlagi sas, kerecsensólyom és egyéb ragadozó madarak számára legyen táplálék. Szerbiában nem védett a mezei hörcsög, de ha túlszaporodik, ügyelni kell a rágcsálóirtó szerek kihelyezésére, hogy ne maradjon mérgezett csalétek a talaj felszínén, ami védett állatok pusztulását okozhatja.