2024. április 19., péntek

Szűk körben, de ünnepélyesen

Szent Anna-templombúcsú lesz Bácskertesen

Bácskertesen (Kupuszinán) július 26-án, vasárnap tartják a Szent Anna-plébániatemplom búcsúját. Az idén a vírushelyzet miatti rendelkezések értelmében, valamivel szerényebb körülmények között, vásári forgatag, szabadtéri fúvós koncert, mulatságok és tömeges templomi jelenlét nélkül, de méltó módon ünnepelnek. Az búcsú a templom falain belül zajlik és további egyházi tartalommal bővül. Az ünnep részleteiről és az egyházközösség mindennapjairól ft. Kurin István helyi plébánossal beszélgettünk.

Milyen fejlesztések zajlottak az egyházközösségben, illetve hogyan készültek az ünnepre?
– Most fejeztük be a templom alávágásának munkálatait, amelyek a Bethlen Gábor Alap jóvoltából valósulhattak meg. Hála Istennek a búcsúi ünnepre elkészült, és megtarthatjuk a templomban az ünnepi szentmisét. A vírushelyzet miatti rendelkezéseket betartva, csupán korlátozott létszámban, de a hívek részt vehetnek a szentmiséken.
Ami hívek hozzáállását illeti az egyházközösséghez, a templomhoz, azzal kapcsolatban csakis jót mondhatok. A hívek életében a templom szinte az első helyen áll. A bácskertesi közösségre jellemző a buzgó hitélet és a vallásos hagyományok ápolása. Örömmel vesznek részt az egyházközösség életében, a mindennapokban, és az ünnepeken is. Minden alkalommal, így most is készséggel vettek részt a templom rendbetételében. Gyakorlatilag csak össze kell hívnom egy gyűlést, megbeszélünk egy időpontot, kihirdetem, és sokan eljönnek, a szívükön viselik a templom sorsát. Közösségileg is mindenkire számíthatunk, el kell mondanom, az elmúlt időszakban nagyon jól jött a Dunatáj Egyesülés által készséggel rendelkezésünkre bocsátott rendezvénysátor, melynek köszönhetően a szabad miséket tarthatunk. A hívek közösségének valamennyi korosztályából örömmel jönnek segíteni és látogatják a szentmiséket. A templom esetében nagy múltú, öreg épületről van szó, szinte folyamatos felújításra szorul. A közeljövőben is tervezünk különböző lomtalanítási, restaurálási munkálatokat, akciókat.
Ami az eseményeket illeti, örömmel újságolhatom, hogy július 19-én elsőáldozást tartottunk a templomban. Hét elsőáldozónk volt, négy kislány, három kisfiú.
Minden tekintetben példás közösségről van szó. Augusztus 1-jén lesz egy éve, hogy a szilágyi egyházközség mellé (ott 2015 óta szolgálok) a bácskertesi plébániát is megkaptam. Nem volt nehéz beilleszkedni Bácskertesen, ugyanis előtte szintén gyakran átjártam ide. Az elődömmel, ft. Zsúnyi Tiborral gyakran helyettesítettük egymást a két szomszédos egyházközösségben, amellett pályatársak, fiatalkori jó barátok is vagyunk. A hívek és a faluvezetés részéről is megvan az együttműködési szándék.

A mostani búcsú az eddigieknél eltérő módon zajlik majd, és az ünnepi szentmise további tartalommal bővül. Mit tudhatunk meg minderről?
– Az idei búcsút a lehető legszűkebb körben tartjuk a templom falain belül. Ezzel együtt további tartalmat kap azáltal, hogy a búcsú (vasár)napján bérmálás is lesz egyházközösségünkben. Összesen tizenegyen bérmálkoznak az idén a bácskertesi Szent Anna-templomban. Lettek volna többen is, de a vírushelyzet miatt sajnos hárman lemondták, ugyanis nem tudnak hazautazni Németországból.

Bácskertes török hódoltságot követő újratelepítése (1751) után a bajai és a zombori ferences atyák látták el az ott élő római katolikus hívek lelki gondozását. Az önálló bácskertesi egyházközösséget báró Klobusiczky Ferenc kalocsai érsek alapította 1754-ben. Ettől az évtől kezdve vezetik helyben az anyakönyveket. Jelenleg a plébánián a születettek anyakönyve 1899-től, az egybekeltek és az elhunytak anyakönyve 1907-től található meg. Az előző évekből származó anyakönyveket a II. világháború után az állami hatóság átmásolás céljából a törvény erejével elvitte a plébánia archívumából, és ezeket a mai napig nem másolta le és nem adta vissza.
A falu első temploma vert falból készült és az 1806-ban épült parókia déli oldalán állt. A jelenlegi templomot 1808 és 1813 között építették és Szent Anna, a Boldogságos Szűz Mária édesanyjának tiszteletére szentelték. A templom barokk stílusban épült. Méretei: 32,5 m hosszú, 11,72 m széles, belmagasság 12 m, toronymagasság 32 m. 4 harangja van: a legnagyobb 645 kg, a legkisebb 48 kg.
A templomépületet a II. világháború óta kizárólag a hívek adakozásából tartják fenn, mivel a Kalocsai Érsekség által a templomfenntartás céljából adományozott földterületet (50 katasztrális hold) a titói Jugoszlávia államosította. Ez az állapot a mai napig fennáll és minden jogi értelemben orvoslásra szorul. A templom utolsó belső festését 1990-ben Kiss György és Buják Ede zombori templomfestő mesterek végezték, felújítva és új elemekkel díszítve Udvardy Rudolf apatini mester 1928-ban készült munkáját. A színes vitrázsokat Kiss szül. Tábori Katalin művésznő készítette.