2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS VAJDASÁGBAN

Újvidéken 282 beteget ápolnak

A Vajdasági Klinikai Központ fertőzőbetegségek klinikáján jelenleg 282 beteget kezelnek, mindegyiküknél súlyos tüdőgyulladás alakult ki. Lélegeztetőkészülékre 24 páciensnek van szüksége.

– Minden kórházi betegnek tüdőgyulladása van, a legtöbbjüknek kétoldali. Néhányuknak csak antibiotikus terápiára van szükségük, másoknál oxigénterápit alkalmazunk – mondta dr. Vesna Turkulov professzor, a Vajdasági Klinikai Központ infektológiai osztályának vezetője. Hozzátette, a betegek életkora változó, 20 éves kortól kezdődően. Legnagyobb veszélyben az elhízott, a magas vérnyomásúak, valamint a cukorbeteg személyek vannak.

– Meg kell említenem, nem minden páciens tartózkodik a kórházban. Enyhe tüdőgyulladás, láz, hasmenés esetén a betegek otthoni kezelésben részesülnek, de a szövődmények elkerülése érdekében megfigyeljük őket. A klinikai képtől függően járnak ellenőrzésre. Röntgenfelvételeket készítünk, megmérjük az oxigénmennyiséget a páciens vérében, illetve elvégzünk néhány alapvető vizsgálatot, amelyek megmutatják, ha a beteg állapota rosszabbodott – mondja Turkulov. A fertőző betegeket áthelyezték a Szemészeti Klinikára, őket azok az orvosok és egészségügyi dolgozók gondozzák, akiknek nincs kapcsolatuk a klinikával.