2024. április 24., szerda

Akadálymentes utazás a koronavírus idején

Vannak még olyan országok, amelyek sem beutazási tilalmat, sem vesztegzár-kötelezettséget nem alkalmaznak a szerb állampolgárokkal szemben

A legutóbb Spanyolország és Franciaország hozott olyan döntést, hogy a kedvezőtlen szerbiai járványhelyzet miatt nem teszi lehetővé a szerb állampolgároknak az országba való akadálymentes beutazást. Korábban számos más ország is hasonlóan járt el. Legtöbben Magyarország karanténkötelezettségről szóló döntéséről cikkeztek. Hasonlóan sok szó esett a görög határ legalább augusztus 1-jéig történő lezárásáról, vagy a Horvátország által bevezetett vesztegzárról. Utóbbi két állam döntése a nyaralási idény miatt kedvetlenített el sokakat. Bulgária, Olaszország is azok az országok sorába állt be, amelyek nem teszik lehetővé a beutazást a szerb állampolgárok számára. Kivételek mindig vannak, az adott ország állampolgárságával is rendelkezőket, vagy letelepedési engedély birtokában lévőket általában beengedik, esetlen karantént rendelnek el a számukra. Érdemes tájékozódni az adott ország nagykövetségén, milyen rendelet van éppen érvényben azokkal szemben, akik Szerbiából érkeznek, hiszen a döntések napról napra változhatnak.

Sokan teszik fel a napokban a kérdést: hova lehet akkor egyáltalán minden korlátozás nélkül beutazni? Bár Szerbia számos esetben az úgynevezett tiltott államok listáján szerepel, mégis léteznek olyan országok, amelyek semmilyen intézkedést nem foganatosítottak a szerb útlevelek tulajdonosaival szemben. Jelen cikk megszületésének pillanatában Albánia, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Egyiptom, Irán, Kongó, Kongói Demokratikus Köztársaság, Luxemburg, Mexikó, San Marino sem szab korlátot az utazásnak. A Maldív-szigetekre és Ománba is be lehet lépni, a repülőgép leszállását követően azonban egészségügyi ellenőrzésen esnek át az utasok, s azokat küldhetik karanténba, akiknél fennáll a COVID–19 megbetegedés gyanúja. Hasonló a helyzet Palau és Pakisztán esetében is, ha nem észlelik a betegség szimptómáit, szabad a beutazás és az ott-tartózkodás. Tanzánia is zöld listán tartja Szerbiát, de a jelentések szerint részletes kivizsgálást folytatnak le belépést követően, szükség esetén gyors PCR-teszt elvégzésére utasítják az érkezőt. Törökországban csupán egy lázmérésen kell átesni. Az Egyesült Arab Emírségek nem folytat egységes politikát ebben a tekintetben: Dubaj teljesen megnyitotta a határt, Abu-Dzabi ugyanakkor nem. Ukrajnába is elutazhatunk, ám olyan utazási biztosításra lesz szükségünk, amely kiterjed a koronavírus-fertőzésre is, azt pedig egy olyan biztosítótársaságnak kell kiállítania, melyet ebben az országban is jegyeznek. Dzsibutiban 25 dollárt kell fizetni egy gyors PCR-tesztért leszállást követően, amennyiben pozitív eredményt hoz, karanténba kell vonulni saját költségen.