2024. április 23., kedd

Szerbia fejlesztése nem állhat le

A Szabadka–Belgrád autóút felújítása októberig mindkét oldalon befejeződik

Az ország fejlődésének útjába nem állhat egy járvány sem. A Belgrád–Szabadka autóútszakaszon pillanatnyilag is folyik az útburkolat felújítása. A munkások jelenleg a Szőreg melletti bekötőútnál tartanak, 10,8 kilométer hosszan végzik a szükséges javításokat. A 35,3 kilométeres szakaszból eddig 24,5 kilométeren fejeződtek be a munkálatok.

Zorana Mihajlović: A fővárostól Szabadkáig 65 kilométer hosszan folynak a munkálatok (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović: A fővárostól Szabadkáig 65 kilométer hosszan folynak a munkálatok (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Zoran Drobnjak, a Putevi Srbije Közvállalat igazgatója szerdán délelőtt járták körbe a Topolya és Szőreg közötti útszakaszt.

Mihajlović hangsúlyozta, az élet nem állhat le, az államnak meg kell teremtenie a feltételeket a gazdasági élet működéséhez, lehetővé kell tennie a munka zavartalan végzését a nehéz körülmények között is. Szerbia elindult a fejlődés felé vezető úton, az építkezés és felújítási munkálatok nem állhatnak le, hiszen ezek kulcsfontosságú lépések a sikeres gazdaság továbbviteléhez.

– A fővárostól egészen Szabadkáig 65 kilométer hosszan folynak a munkálatok, s várhatóan rövid időn belül befejeződnek, augusztusban pedig további 10,5 kilométer hosszú részt újítanak fel – jelentette ki a miniszter.

Az utak fenntartása nagy jelentőséggel bír a minőségi közlekedés szempontjából, ami a zavartalan gazdasági élet egyik alapköve. Ezek a beruházások többszörösen megtérülnek.

– Mintegy 5 milliárd euró nagyságrendű beruházást valósítunk meg az idén Vajdaság területén. A Belgrád–Budapest gyorsvasút megépítése mellett a Fruška gora-i közlekedési folyosó építésének munkálatai is elkezdődnek. Ehhez már minden készen áll, a kölcsönt jóváhagyták, a szükséges dokumentáció és a tervek is elkészültek, s az állam biztosítékot is adott az építkezésre. A szerződések aláírása után rögtön kezdődhet is a kivitelezés – mondta Mihajlović, és azt is hozzátette, a Belgrád–Újvidék–Nagybecskerek szakasz közlekedési munkálatait sem hanyagolja az állam.

Újvidék polgármestere elégedetten nyugtázta, hogy Vajdaságban és Szerbia-szerte folynak a munkálatok. Vučević is hangsúlyozta az utak minőségének fontosságát.

– Ennek az útszakasznak a felújításával sokkal vonzóbbá tehetjük az utat azok számára, akik majd Szabadkáról vagy Magyarországról Újvidékre tartanak. Hamarosan megkezdődik a körforgalom építése is az M7- es főúton, a jelenleg épülő Berry Calibo gyár közelében. Ez lesz Újvidék legnagyobb körforgalma, amely a a könnyebb, biztonságosabb közlekedést teszi majd lehetővé, elsősorban azoknak a gyáraknak, amelyek a nagybecskereki út melletti ipari zónában székelnek – éllapította meg Vučević.

A Putevi Srbije igazgatója annyit tett hozzá, hogy a tegnap körbejárt útszakasz csak egy a közül a 26 útszakasz közül, amelyeken jelenleg is folyik a munka.

– A munkálatok befejezésének határideje augusztus 15-e. Az út másik oldalán 24 kilométert kell még felújítani, amit a tervek szerint októberig sikerül teljesíteni – mondta Drobnjak.

Az igazgató azt is hozzátette, a beruházás értéke megközelítőleg 10 millió euró, és az idén körülbelül 200 kilométer hosszú útszakaszra kerül új aszfaltburkolat.