2022. szeptember 28., szerda

A 6G ötszázszor gyorsabb lesz a jelenlegi 5G-től

Miközben a világ legnagyobb részében még csak éppen kezdi megvetni a lábát a szupergyors, 5G-s mobilhálózat, a Samsung már a következő generációs kommunikációs technológia felé tekintget. A cég ugyanis a napokban egy olyan tanulmányt publikált, amiben már a 6G-s mobilhálózatok bevezetését és képességeit tárgyalja ki.

Ebből többek között kiderül, hogy a következő generációs mobilhálózat brutális átviteli sebességeket biztosíthat majd, amik mellett a jelenlegi vezetékes kapcsolatok is csak elbujdokolhatnak majd szégyenükben. A Samsung szerint ugyanis a 6G-s mobilneten akár az 1 Tbps-es, azaz, másodpercenként 1000 Gigabit átvitelére képes sávszélességet is el lehet majd érni.

Ez nem kevesebb, mint 500-szorosa a jelenlegi leggyorsabb 5G-s hálózatok sebességének - és bár utóbbiak is gyorsulhatnak majd az elkövetkező években, a 6G még így is közel két nagyságrenddel lehet majd sebesebb az előbbieken elérhető legnagyobb sebességeknél. Ezen kívül a 6G sokkal megbízhatóbb átvitelt biztosíthat és sokkal több eszköz kapcsolódását teheti majd lehetővé azonos méretű területen belül.

A Samsung arra számít, hogy a 6G-szabvány véglegesítése és az első kísérleti hálózatok telepítése már 2028-ban megtörténhet, 2030 körül pedig már a hétköznapi mobilelőfizetők is elkezdhetik élvezni az új, villámgyors mobilnetes technológia előnyeit az egész világon. (pcforum.hu nyomán)