2024. április 23., kedd

Mi lesz a Proteinka dolgozóival?

Megoldatlan a zombori döghamvasztó alkalmazottjainak sorsa

A zomboriak éveken át vártak rá, hogy a kormány bezárja a zombori döghamvasztót, mert az általa kibocsájtott bűz az egész város életét megkeserítette. A döntés végre, szinte mutyiban, de megszületett. A 37 dolgozó erről akkor értesült, amikor új megbízott igazgatót kaptak, aki leállította a döghamvasztást. Közölte, hogy a Proteinka a következőkben csupán transzferállomásként működik, az állati eredetű veszélyes hulladékot a továbbiakban az inđijai Energozelena vállalat semmisíti meg, a dolgozók zömét pedig kényszerszabadságra küldte.

Csakhogy a munkások nem tudják, mi lesz a sorsuk. Egy kérdőíven nyilatkozniuk kellett, hogy maradnának-e a Proteinkában, vagy átmennének az Energozelenához, munkaerő feleslegként távoznának, esetleg átmennének valamelyik közvállalatba.

Kilencen jelezték, hogy átmennének a Čistoća kommunális közvállalat zoohigiéniai osztályára, ha ez pályázat nélkül megoldható. A többiek úgy gondolták, hogy előbb tárgyalnak az ügyükben illetékes Mezőgazdasági Minisztériummal. Ez a találkozó megtörtént, de a Proteinka szakszervezeti képviselői gyakorlatilag semmilyen választ nem kaptak konkrét kérdéseikre. Arra voltak kíváncsiak, hogy kitől kapnak majd fizetést augusztusra, amikor a megbízott igazgató rendeletére kollektív évi szabadságon lesznek, hogyan képzelik el az illetékesek, hogy a munkások naponta 300 kilométert utaznak a Zombor–Inđija–Zombor vonalon stb.

A szakszervezetisek elmondása szerint a minisztériumban nem hogy érdemi, hanem semmilyen választ nem kaptak a számukra életbevágó felvetéseikre.