2024. április 25., csütörtök

Családias hangulatban alkottak

Sikeres volt a Zentán megtartott I. Csíki Alkotó- és Fafaragótábor

Horányi Katalin magyar pszichoterapeuta és író szerint a modern kor elvette a kreativitás lehetőségét, a televízió elé ültette emberét, jobb esetben számítógépes játékok virtuális világába küldi kalandozni. Ez azonban csak a program elkészítője számára alkotás, mindenki más szolga módon halad egy más által kijelölt úton.

Puskás Ferenc fafaragás közben (Horváth Zsolt felvétele)

Puskás Ferenc fafaragás közben (Horváth Zsolt felvétele)

Ebből a bizonyos tekintetben önkéntes szolgaságból lelhettek szabadulást mindazok, akik a hétvégén részt vettek zentai Halászcsárdán a koronavírus-járvány elleni intézkedések miatt ugyan családias, ám rendkívül hangulatos I. Csíki Alkotó- és Fafaragótábor munkájában, vagy lelátogattak megnézni az ott szorgoskodó fafaragókat, illetve a gyertyaöntés, az agyagkorongozás, a nemezelés fortélyait elsajátító legkisebbeket, a Rozetta Kézműves Társaság tagjai által felállított jurtát stb.

S. Belec Anikó, a Thurzó Lajos Általános Iskola rajztanára a rajzolás és a festés rejtelmeibe vezette be rendkívül odaadóan a csöppségeket, akik emellett a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület keretén belül tevékenykedő fiataloknak köszönhetően megismerkedhettek a lánglovagok tevékenységével, felszerelésével, amelyek közül néhányat ki is próbálhattak különféle játékok keretében.

A fafaragók Puskás Ferenc zentai fafaragó vezetésével egy hatalmas harcsát és egy szakállas arcot faragtak ki a tábor ideje alatt. Munkájuk során néhány újoncot is megpróbáltak bevonni a munkába, hátha érdekli őket a fafaragás művészete és fortélyai – ecsetelte Puskás Ferenc, aki szerint ezekben az alkotótáborokban mindenképpen az alkotás szépségét alapozzák meg, és azt, hogy szép dolgokat hagyjanak maguk után.

A napközbeni munkát követően a nagyon finom ebéd elfogyasztása után szombat délután hajókázáson is részt vettek a tábor lakói és szervezői, az esti órákban a Három Medve dobkör tagjainak és a Szt. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tűzzsonglőrjeinek fellépése, illetve tábortűz mellett kapcsolódtak ki, vasárnap pedig minikiállítással ért véget az idei tábor.

A szervezők elégedetten összegezték a táborban eltöltött két és fél napot, valamint abbéli reményüknek is hangot adtak, hogy jövőre, már vírusmentes körülmények közepette, jóval népesebb és még sokszínűbb lehet majd a kezdeményezésük.