2024. április 26., péntek

Élet az óvodában a nyári szünet idején

Augusztus végéig lesznek napközis foglalkozások – Nem csökkent az ovisok száma Topolyán

 A tanügyben bevezetett kényszerszünet, illetve online tanítást követően május 11-én indította el a topolyai Bambi Gyermekintézmény a munkaviszonyban lévő szülők gyermekeit foglalkoztató ügyeletes csoportok működtetését. Ekkor még körülbelül 60 óvodás szülei igényelték a napközit Topolyán és 4 gyermek szülei Bácskossuthfalván. A nyári szabadságok idejére némiképp kevesebb gyermekkel, 47-tel foglalkoznak naponta az óvodában, csupán Topolyán, a központi épületben – tudtuk meg Fényszárosi Fekete Tímeától, az intézmény igazgatónőjétől.

– Mivel a továbbiakban is be be kell tartanunk a ránk, vagyis az óvodák működésére vonatkozó minisztérium által bevezetett egészségügyi szabályokat és rendelkezéseket, ezért a 47 gyermeket 5 csoportra felbontva helyeztük el a központi épületünk termeibe. Az óvónőket érintő beosztást igyekeztünk úgy összeállítani, hogy az vigye végig a csoportot, akit a gyerekek megszoktak, tehát ugyanazok az óvónők foglalkozzanak velük. Reggel 5 óra 30-tól az első altatásig, vagyis 11 óra utánig munkálkodik az első váltás, a második pedig 15 óra 30 óráig – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki elmondta azt is, hogy az elmúlt hetek gyakorlatához hasonlóan továbbra is lázméréssel kezdik a napot.

– Amikor megérkeznek a dolgozóink, a szülők vagy a kísérők a gyerekekkel, akkor az az első, hogy lázat mérünk és kezet, lábbelit fertőtlenítünk. A gyerekekben már berögzült, hogy gyakran mosunk kezet, vagy teszünk rá fertőtlenítő folyadékot. A csoportszobákban névre szóló asztalokat helyeztünk el, és ezeken a fertőtleníthető felületeken játszhatnak. Továbbá névre szóló ágyak állnak a rendelkezésükre – mondta el Fényszárosi Fekete Tímea, majd elárulta azt is, hogy a gyerekek ezekben a napokban az irányított foglalkozásokon a nyárról, a nyárhoz köthető gyümölcsökről, zöldségfélékről és a vakációról beszélgetnek.

– Beosztottuk a játszótér használatát is a csoportok között, és igyekszünk minél több időt a szabadban tölteni velük, ha jó az időjárás. Abban az időszakban, amikor a gyerekek a pihenőjüket töltik, a házmesterünk az udvart, majd minden gyakran használt elemet, a kerítést, a járdát fertőtleníti, és fokozatosan halad az épületünk belterei irányába – tudhattuk meg az igazgatónőtől, akitől az iránt érdeklődtünk, hogy meddig folyik a Bambiban ilyen módon a napközis foglalkozás.

– Amit ebben a pillanatban biztosan tudunk, hogy augusztus végéig ilyen módon folytatjuk a napközi működtetését. Hogy szeptember 1-jétől hogy alakulnak az események, és miként tudjuk megkezdeni a tanévet, ezt sajnos még nem tudjuk. Azt elmondhatom, hogy mivel a megszokottól nagyobb volt az igény az egész napos ellátásra, ezért Topolyán két helyszínen indítunk napközit a következő tanévben. Már folyamatban vannak az ezzel kapcsolatos előkészületek a központi épületünkben, helyhiány miatt a sporttermünket voltunk kénytelenek átalakítani. A másik csoportnak viszont a Kolibri óvodában tudtuk biztosítani megfelelő körülményeket – nyilatkozta az igazgatónő.

Az iskoláskor előtti intézményben sikeresen lezárult a beiratkozás.

– Ebben a pillanatban 785 gyermeket írattak be intézményünkbe, ami körülbelül megegyezik a múlt évi számmal. A pontos számadatok persze az induláskor derülnek ki. A koronavírus miatti óvintézkedések miatt az idén online zajlott az új gyerekek beiratása, illetve azok az ovisok, akik a Bambiban folytatják szeptembertől a tanévet, automatikusan felvételt nyertek. Topolyán egyedül a Gorica óvodában maradt még betöltetlen hely, illetve a falvakban működő csoportokban – mondta végül Fényszárosi Fekete Tímea, a Bambi Gyermekintézmény igazgatónője.