2024. április 24., szerda

Nem adják fel!

Interjú Tóth Malvinkával, a zentagunarasi North Aurora Dance Studio alapítójával, vezetőjével és koreográfusával

 A zentagunarasi North Aurora Dance Studio táncosai a rendkívüli állapot megszűnése után az előírt egészségügyi szabályokkal összhangban ismét járnak táncpróbákra, jelenleg a szabadban tartják az órákat. A tánccsoport alapítója, koreográfusa és vezetője, Tóth Malvinka a járványhelyzethez alkalmazkodó próbákról, terveikről mesélt.

Mióta vannak újra edzések?

– Június eleje óta az edzések újra megtarthatók. Már nagyon vártuk, hogy az edzések nyújtotta pörgés újra a mindennapok részévé váljon. Minden táncos egészséges, másként nem is vehetnének részt a próbákon.

Milyen körülmények között zajlanak a próbák?

– A gyerekek külön csoportba vannak sorolva. Számontartom, hogy kik azok, akik jelen vannak, és még a legkisebbeknek is alá kell írniuk a jelenléti ívet. A kézfertőtlenítés nem csupán belépéskor jellemző, már megszokottá vált. A táncosok a táskáikban hordják a kézfertőtlenítőt. Kis létszámban folynak az edzések, tehát messze nem lépjük túl a határt. Odafigyelünk és vigyázunk egymásra, ez a legfontosabb!

Készültök- e új koreográfiával?

– Még nem készülünk, természetesen vannak terveim, de a hosszú szünet után a már meglévőket kell felfrissíteni, valamint egy koreográfiát még be kell fejezni, amire akkor a karantén miatt nem volt lehetőségünk. Három koreográfiát tanultak meg január közepétől március közepéig, tehát még nagyon újak. Az egyik stílusban is új, ami az mtv dance, eddig nem táncolták, most annál inkább szeretik. Van egy teljesen kész koreográfiánk, nagyon jó lett, illetve egyet a legkisebb csoporttal kezdtünk el, amit jelenleg is csinálunk. Erre a három koreográfiára kell a legtöbb hangsúlyt helyezni.

Ha ismét lesznek szigorítások, hogyan fogod tartani az edzéseket?

– Egy újabb hullám esetén online folytatódnak az edzések. Nem hagyhatjuk ki újból hosszab időre az edzéseket, az nagyon nagy hátrányt jelentene. Az online órák kivitelzhetők, mégsem lenne akkora súlyuk, mint amikor fizikailag egymás mellett tudhatjuk a táncosokat. Online sok elemet nem lehet kivitelezni, gondolok itt az emeléses elemekre. Egyedül a lépések begyakorlása nem jelentene gondot online.

Részt vesztek versenyeken, felléptek az idén?

– Versenyek szeptemberben, novemberben és decemberben lesznek. Előreláthatólag sűrű lesz a program a versenyek terén, amit nem bánunk, már nagyon várjuk. Remélhetőleg a helyzet javulni fog, és további halasztásokra nem lesz szükség. Novemberre halasztottuk az júliusra tervezett előadásunkat, emellett több programunk is várat magára.

A próbák nélkül töltött idő kihatott a tánccsoport tagjaira?

– Nem fogjuk feladni, és azt sem fogjuk hagyni, hogy a sok évnyi munkánk kárba vesszen! Még jobban összetartunk, még jobban vigyázunk egymásra. Mindannyiunk számára a modern tánc az életünk része. A N.A.D.S. csapatában mindenki kibontakozhat, megtanulhat csapatban dolgozni, összetartani és kitartani!