2024. április 25., csütörtök

Vandalizmus a Majdán-tónál

Ismeretlen tettesek helyrehozhatatlan károkat okoztak az egy évvel ezelőtt kialakított pihenőhelyen

A Kelebia melletti Majdán-tó a település lakosainak és a szabadkaiaknak az egyik közkedvelt kirándulóhelye. A terület gondozásáért felelős Palics–Ludas Közvállalat ezt felismervén, az elmúlt év áprilisában a helyi önkormányzat támogatásával fából készült asztalokat, padokat, szemeteseket helyezett ki a tó mellé, valamint egy játszóteret is kialakított annak érdekében, hogy kényelmesebbé tegyék a kirándulóknak az itt tartózkodását. Azóta a pihenőhelyet folyamatosan megrongálják, az elmúlt napokban pedig ismeretlen tettesek helyrehozhatatlan károkat okoztak.

A közvállalat kedden a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében arról ad tájékoztatást, hogy a játszóteret az elmúlt év májusában már ismeretlenek egyszer megrongálták, a mászóka kapaszkodóit pedig kitörték. A közvállalat a játszóteret helyreállította, emellett a vállalat munkatársai a környékről hetente kétszer a szemetet is elhordták. Hozzáteszik, hogy egyes alkalmakkor húsz zsák szemetet is összegyűjtöttek a pihenőhely körül, a szemeteseket pedig minden alkalommal megrongálva, valamikor letörve, néha felgyújtva találták.

Az egy éve átadott pihenőhely ma szinte használhatatlan (Fotó: Gergely Árpád)

Az egy éve átadott pihenőhely ma szinte használhatatlan (Fotó: Gergely Árpád)

„A majdáni pihenőhely legutóbbi pusztítását azonban alaposan, gondosan végezték el. A mászókák megrongálása mellett az asztalokat lebontották és felgyújtották, a megmaradt szemeteskukákat megsemmisítették és felgyújtották, ami pedig a legfélelmetesebb és legaggasztóbb, az a pihenőhelynek árnyékot nyújtó fenyőfák elpusztítása” – olvasható az elmúlt napokban történt rongálásról a közleményben.

Kedden mi is kilátogattunk a helyszínre. Bár láthatólag a közvállalat munkatársai a pusztítás nyomait igyekeztek eltávolítani, az okozott károk így is szembeötlőek voltak. Számos pad egyszerűen megsemmisült, több asztal tetejét felfedték, ott, ahol korábban a szemeteskukák álltak, most szemeteszsákok vannak kihelyezve, a már többször megrongált mászóka kapaszkodóit ismét letörték.

Telefonos megkeresésünkre Dobó Márta, a közvállalat igazgatója elmondta, hogy a közvállalatnak nincs módjában helyreállítani a károkat a pihenőhelyen.

A pihenőhely megrongált asztala (Fotó: Gergely Árpád)

A pihenőhely megrongált asztala (Fotó: Gergely Árpád)

– Az eszmei kár óriási. A közvállalatnak ebben a nehéz gazdasági helyzetben nincs módja az okozott károkat helyreállítani. Tervünkben volt bővíteni ezt a pihenőhelyet. Egy nyitott tantermet szerettünk volna kialakítani, és táblákat kihelyezni a területen. A pihenőhely kialakítása óta eltelt időszak azonban azt erősíti meg számunkra, hogy nem érdemes efféle beruházásokba bocsátkozni – nyilatkozta lapunknak az igazgató.

Dobó Márta a fentiekhez hozzátette, hogy a rongálás ügyében feljelentést tesznek, de a tettesek kézre kerítésében nem bízik.

– Az egész esetben az a legszörnyűbb, hogy hiába teszünk feljelentést, ha senkit sem értek tetten. Így nem bízom abban, hogy az elkövetők előkerülnek, a szükséges lépéseket azonban természetesen megtesszük – mondta Dobó Márta.

A játszótér mászókáját nem először rongálják meg (Fotó: Gergely Árpád)

A játszótér mászókáját nem először rongálják meg (Fotó: Gergely Árpád)

A már idézett közleményben arra hívják fel a figyelmet, hogy a Majdán-tó a Szabadkai Homokvidék Különleges Értékű Táj része. Szabadka Város területén a Palics–Ludas Közvállalat felügyelete alá összesen öt tájvédelmi terület tartozik, amelyek területe 5000 hektárt tesz ki, a védelem alatt álló zónákkal együtt pedig 8000 hektárt. Törvényi kötelezettségeinek eleget téve a közvállalat e területeken folyamatosan új információs táblákat helyez ki, új pihenőhelyeket alakít ki.

„Sajnos a gyakorlat azt mutatta, hogy ezeket az elemeket napi szinten pusztítják, számunkra ismeretlen okból” – áll a közleményben.