2024. április 24., szerda

Hőguta, égési sérülések, fertőzések

Nyáron jobban kell ügyelnünk a házi kedvenceink egészségére

A meleg nyári hónapokban másképp kell gondot viselnünk házi kedvenceinkről, mint az év hűvösebb időszakában. Akár végzetes kimenetelű is lehet a nem megfelelő odafigyelés, állítja Jasmina Šarčević, a Happy Vet állatorvosa.

– Mint tudjuk, a kutyák és a cicák más hőmérsékleten érzik jól magukat, több hőt termelnek az embernél, vastagabb rajtuk a szőrfelület, ezért akár hőgutát is kaphatnak, ha nem biztosítunk nekik megfelelő életkörülményeket. Ezek a kedvencek a mancsaikon keresztül izzadnak, illetve lihegéssel próbálják lehűteni magukat. A perzsamacska, a mopsz, a német boxer, illetve a többi rövid orrú fajta házi kedvenc még nehezebb helyzetben van hőség idején – nyilatkozta lapunknak Jasmina Šarčević.

Az állatorvos javaslata szerint a reggeli és az esti órákban vigyük el sétálni négylábú barátainkat, a kertes házakban tartott ebeknek pedig árnyékos részt kell biztosítanunk, ahol elbújhatnak a nap meleg sugarai elől.

– A kutyaházba beszorulhat a meleg, ezért lehetőleg szellős téren tartsuk az állatot. Amennyiben autóban szállítjuk a kedvencünket, sose hagyjuk őket a gépjárműben, mert ez az életükbe is kerülhet. Ne féltsük őket a számunkra hideg kőpadlótól, mert jól érzik magukat rajta, azonban könnyen égési sérüléseket szenvedhetnek a mancsaikon, ha a felforrósodott járdán sétáltatjuk őket. A tűző napot rosszabbul viselik a fehér szőrű és a kopasz állatok, mert könnyebben leéghetnek. Igyekezzünk kedvenceinket ne túlterhelni a déli órákban, különös tekintettel kell lennünk a légzési vagy más egészségügyi gondokkal küszködő állatokra. Hőguta esetén helyezzük hűvösre az állatot, spricceljük le vagy dörzsöljük át átitatott ronggyal az altestét és azonnal hívjuk az állatorvost – magyarázta a szakember.

Az állatok is szeretik a vizes játékokat, ezért az udvarra helyezhetünk egy nekik szánt gyermekmedencét, amiben pancsolhatnak, és a vizes táljukat se felejtsük el gyakrabban újratölteni, javasolja Jasmina Šarčević.

– Városunkban nincs kutyák számára előirányzott fürdőhely, viszont úszhatnak a Ludasi-tóban, a Palicsi-tóban vagy Majdánon. Az állóvizek baktériumainak is megvannak a kockázatai, ezért fontos, hogy a kutya be legyen oltva. Minden fürdőzés után tiszta vízzel kell lemosni őket a kórokozók eltávolítása érdekében – hangsúlyozta a Happy Vet állatorvosa.