2024. március 29., péntek

Tudni kell lépést tartani!

A magyarkanizsai Geneza Kft.-ben zökkenőmentesen folyik a munka
A betakarítás is zökkenőmentes (Fotó: Geneza)

A betakarítás is zökkenőmentes (Fotó: Geneza)

Az egyik legnagyobb vállalkozás Magyarkanizsán a Geneza Kft., amely nemcsak a zöldségek felvásárlásával és szárításával, valamint csomagolásával foglalkozik, hanem kiskereskedést is üzemeltet a gyár területén. Jellemző rájuk a folyamatos bővülés, valamint hogy lépést tartanak a kor kihívásaival is, immáron több mint két évtizede. A nyári időszakban is gőzerővel dolgoznak, annak ellenére, hogy egyes helyeken megálljt kell parancsolni, itt idén sincs megállás. A környékbeli termelők is hozzájuk szállíthatják a zöldségeket, amelyek esetenként aztán nagyon hosszú utat is megtesznek. Szecsei Bús Klára, a vállalat tulajdonosa szerint a Geneza stabil felvevőpiacot kínál.

Jelenleg milyen munkafolyamatok zajlanak a Genezában?

– Április óta zavartalanul folyik a 2020-as szezon a Genezában, a zöld árpa után a spenót, a kapor, illetve a petrezselyem kaszálása, szárítása következett. A vajdasági termőterületek világviszonylatban is kiemelkedő minőségűek, ennek, illetve a folyamatos odafigyelésnek köszönhetően sikerült nagyon jó minőségű alapanyagot betakarítanunk. A gyár szinte teljes kapacitásban dolgozik, illetve dolgozott a karantén ideje alatt is. Fantasztikus csapatunk van, amelynek tagjai nemcsak arra figyelnek, hogy a legjobbat ki tudjuk hozni a termékeinkből, hanem arra is, hogy ezt egymásra figyelve tegyük. A gyártelep és az iroda területén is szigorú higiéniai protokollt próbálunk betartatni, hogy a falakon belül minimálisra csökkentsük a vírusveszélyt.

Munkaerő tekintetében mi mondható el?

– Mára olyan csapat alakult ki, amelyre komoly jövőbeli terveket lehet alapozni. Sok fiatal pályakezdő is van a munkatársak között, tele kitartással, bizonyítani akarással. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy egy ilyen kemény mag dolgozik ma nálunk. Évről évre egyre komolyabb eredményeket érünk el, egyre precízebben dolgozunk. Még a jelenlegi helyzetben sem kell félnünk attól, hogy nem fogunk tudni újabb piacokat szerezni.

Elsődlegesen honnan érkeznek a termények?

– Az alapanyagainkat a környékbeli termelőktől vásároljuk fel, akiknek próbálunk folyamatos technológiai segítséget nyújtani a termesztés során. A EU nem titkolt célja, hogy 2030-ra minimum 20 százalékkal csökkentse a használt peszticidek mennyiségét, évről évre tiltja be a tradicionálisan használt növényvédő szereket, ezzel nem kis fejtörést okozva minden földművesnek, az agrárszektorban dolgozó kollégának. Mi sem ijedünk azonban meg az árnyékunktól, sokkal nagyobb odafigyelés kell, mára már nem elég ismerni nagyapáink termesztési szokásait, hanem lépnünk kell a modern mezőgazdaság felé, és akkor fogunk tudni bizonyítani.

Melyiket milyen áron tudják felvásárolni, és zavartalan, azonnali-e a kifizetés?

– Termelőinkkel még az év legelején megtörténik a szerződéskötés, hogy minden beszállító pontosan tudjon velünk számolni a földterületek előkészítésekor. Az átvételi árak, mennyiségek, fizetési feltételek már ekkor pontosításra kerülnek. A termék leszállítását követő maximum 30 napon belül megtörténik a kifizetés a termelő részére. Próbálunk stratégiai, éveket átívelő együttműködéseket kialakítani, a minden résztvevő számára kiszámítható termelés biztosítása érdekében.

Kielégítő-e a termények mennyisége és minősége az idén?

– A tavasszal hiányzó csapadék okozott némi terméskiesést, ám a locsolásnak köszönhetően ez nem ment a minőség rovására. Az eddig leszárított késztermék minőségét illetően büszkék lehetünk.

Hogyan hat a határzár és a kialakult helyzet az Önök forgalmára?

– Szerencsére a teljes vállalat forgalma az első félévben nagyarányú, 28 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos periódusához képest. Habár egyes szegmensek megszenvedik a forgalomkiesést, különösen a vendéglátóiparhoz közeli területek, másokban sikerült jóval nagyobb növekedést elérnünk. Nekünk is meg kellett tanulnunk, hogyan tudunk a mindennapokban, a vírusjárvány időszaka alatt is jól kommunikálni a vevőinkkel, például sokkal több videokonferencia-hívásunk van, az értékesítési csapatunk egy ideig otthonról dolgozott, ugyanakkor ezeket a kihívásokat is sikerült nagyobb zökkenők nélkül megugranunk.

Mibe érdemes beruházni a termelőknek, milyen kultúrák a legkeresettebbek és legkifizetődőbbek?

– Aki szeretne többet kihozni a mezőgazdasági területeiből, annak az öntözőrendszerekbe való befektetés a legfontosabb. Ez lehetővé teszi, hogy a gabonatermesztés mellett a jobban jövedelmező zöldség- és fűszernövény-termesztés felé is nyithasson. A piaci trendek évről évre módosulnak, ezekkel tudni kell lépést tartani. Nem szabad megijedniük a kevésbé tradicionális termékektől sem, mivel az éghajlatunk is változik. A Geneza pedig stabil felvevőpiacot kínál minden olyan termelőnek, akinek az a célja, hogy megbízható, jó minőséget szállítson.

Milyen jövőképet látnak Önök, akik mindig optimisták?

– Az elmúlt néhány év alatt sikerült nagyot dobbantanunk. Ma már folyamatos élelmiszeralapanyag-beszállítók vagyunk olyan komoly piacokon is, mint az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Izrael, Németország vagy éppen Ausztrália. Azon dolgozunk, hogy minél több országban ismerjék és elismerjék a vajdasági termények kiválóságát, mindenhol az asztalra kerüljön egy kicsi abból, amiért keményen dolgozunk, és amire olyan büszkék vagyunk.

Nyitókép: A betakarítás is zökkenőmentes (Fotó: Geneza)