2024. április 19., péntek
FOCIMIX

A Başakşehir a török bajnok

Az Istanbul Başakşehir FK fennállása során először megnyerte a török bajnokságot. A listavezető isztambuli együttes az élvonal utolsó előtti (33.) fordulójában, vasárnap házigazdaként 1:0-ra legyőzte a Kayserispor csapatát, a második helyezett Trabzonspor viszont hazai pályán 4:3-ra kikapott a Konyasportól, így az 1990-ben alapított Başakşehir előnye behozhatatlanná vált a tabellán.

Az újdonsült bajnokcsapat eddigi legjobb eredménye a 2017-es és a tavalyi második hely, valamint a 2011-es és a 2017-es törökkupa-ezüstérem volt. Az Istanbul Başakşehir többek között olyan ismert futballisták erősítik, mint a szenegáli Demba Ba (korábban Chelsea), a francia Gaël Clichy (Arsenal, Manchester City), illetve a szlovák Martin Škrtel (Liverpool).

Angol tehetség Dortmundban

A dormundi Borussia az angol másodosztályú Birmingham Cityből igazolt egy 17 éves labdarúgót tegnap. A német klub csak annyit közölt, hogy hosszú távú megállapodást kötött Jude Bellinghammel, de a brit sajtó tudni véli, hogy 26 millió fontért öt évre szerezte meg a Manchester United, az Arsenal és a Chelsea által is csábított középpályást.

Nem tudok elég hálás lenni a Birmingham Citynek azért, amit értem tett. Nemcsak ebben a szezonban, hanem amióta hétévesen a klubhoz érkeztem. Most nagyon izgatott vagyok, hogy Európa egyik legnagyobb csapatához igazoltam” – mondta Bellingham, aki szerint könnyű döntést hozott, mert a Borussia híres arról, hogy fejlődnek nála a fiatal tehetségek.

Bellingham ebben a szezonban negyven bajnoki mérkőzésen lépett pályára, négy gólt szerzett és három gólpasszt adott.

Emery előszerződése a Villarreallal (?)

Spanyol lapértesülések szerint Unai Emery előzetes megállapodást kötött korábban a Villarreallal a spanyol bajnokságban szereplő csapat vezetőedzői posztjának átvételéről. A Marca és az As beszámolója szerint az előszerződést még a járvány miatt elrendelt leállást megelőzően írták alá, amikor a Villarreal hullámzó teljesítményt nyújtott, és a középmezőnyben állt. Az újraindulás óta azonban a jelenlegi vezetőedző, Javier Calleja irányításával tizenegy mérkőzéséből hetet megnyert a csapat, és végül ötödik lett a La Ligában, ami Európa-liga-indulást ér. Emiatt kérdésessé vált, hogy Emery – aki korábban többek között az Almeriánál, a Valenciánál és a Sevillánál tevékenykedett otthon, majd a Paris Saint-Germain és az Arsenal csapatát vezette – valóban felváltja-e őt a következő idényben.

Calleja az Eibar elleni vasárnapi 4:0-s siker után úgy nyilatkozott, nem tudja, mit tartogat számára a jövő, de neki tiszta a lelkiismerete, mert mindent elkövetett azért, hogy csapatából kihozza a legjobbat. Szerinte most a klubnak kell lépnie, neki érvényes szerződése van, amelyet vagy megerősítenek, vagy felbontanak a vezetők.

Újabb edzőcsere a Watfordnál

Harmadik vezetőedzőjét menesztette a Watford a mostani idényben, vasárnap Nigel Pearsonnak is távoznia kellett az angol bajnokságban szereplő csapattól. A Watford a húszcsapatos tabella 17. helyén áll, és az Aston Villa, valamint a Bournemouth együttesét is három ponttal előzi meg. Az idényből hátralévő két fordulóban az Arsenal és a Manchester City csapatával találkozik.

A szezont Javi Garcia irányításával kezdte a Watford, őt szeptemberben menesztették, utódjának, Quique Sánchez Floresnek pedig december 1-jén kellett távoznia. Pearson sereghajtó együttest vett át, amellyel húsz forduló alatt 25 pontot szerzett. A 35 százalékos győzelmi arány és a meccsenként szerzett 1,25 pont is klubcsúcs az élvonalban. Szerződése a szezon végéig szólt, de a vezetőség a West Ham United ellen 3:1-re elveszített pénteki meccs miatt a menesztése mellett döntött. Segítői közül Craig Shakespeare-nek is távoznia kellett, így a Premier League utolsó két fordulójában Hayden Mullins – az U23-as együttes trénere – és Graham Stack irányítja a csapatot.