2024. április 18., csütörtök

Egyedül, vagy koalícióban?

A konzultációk után Vučićnak már csak a kormányfőt kell megneveznie

Aleksandar Vučić államfő a kormányalakítás témájában ma saját pártjával, a Szerb Haladó Párt képviselőivel ült tárgyalóasztalhoz. A haladók az eddigi kormánytevékenységek folytatását tűzték ki célul, a Szerbia 2025 projektum megvalósítását, a regionális stabilitás, ugyanakkor a nemzeti érdekek megőrzését tűzték ki célul, az eurointegráció folytatását, valamint a Kínával és Oroszországgal kiépített jó kapcsolatok ápolását. Ám azt, hogy a hatalmat önállóan, vagy valakivel koalícióban gyakorolják majd, még nem döntötték el.

Vučić és Vučević tárgyalásán sem derült ki, ki lesz a kormányfőjelölt (Fotó: Beta)

Vučić és Vučević tárgyalásán sem derült ki, ki lesz a kormányfőjelölt (Fotó: Beta)

Mint azt Miloš Vučević, az SZHP alelnöke a beszélgetést követően elmondta, a haladóknak és partnereiknek az államfővel folytatott beszélgetése során a végrehajtó hatalom személyes kérdéseiről nem esett szó, ám reményeik szerint augusztus 3-áig feláll az új összetételű köztársasági képviselőház. Vučević közölte, bár személyi kérdések most nem voltak terítéken, egy olyan kormánnyal lehet számolni, amelyben újabb kádermegoldások lehetnek.

Szavai szerint a választásokon begyűjtött szavazatok nyújtanak elég mandátumot nekik ahhoz, hogy köztársasági szinten önállóan gyakorolják a hatalmat és önállóan alakítsanak kormányt, ezért az SZHP-n belül megoszlanak a vélemények, szükségük van-e koalíciós partnerre.

– Egyesek amondók, hogy nincs szükségünk koalíciós partnerre, mások viszont úgy vélik, koalíciós kormányt kell alakítani. Egyesek szerint az egyik párttal kell koalícióba lépnünk, a másik szerint a másik lista a jobb megoldás. Mindez természetes folyamat – emelte ki Vučević.

Az SZHP választási listáján szerepelt Milan Krkobabić, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja (PUPS) elnöke, illetve Rasim Ljajić is, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt vezetője is, ők az államfővel folytatott tárgyalás során kiemelték azokat a kihívásokat, amelyekkel az ország az előttünk álló időszakban kénytelen lesz szembenézni, hogy gazdasági erősödést valósítson meg.

– Ha el szeretnénk érni a 900 eurós átlagfizetést és az annak felét megközelítő nyugdíjemelkedést, jelentős feladatok várnak ránk, mindezek kivitelezéséhez komoly kormányra van szükség, amely képes szembenézni ezekkel a kihívásokkal – emelte ki Krkobabić a találkozó után.

– A gazdaság, az infrastrukturális fejlődés kell hogy elsőbbséget élvezzen, és természetesen az ország nemzetközi megítélésének javítása a Koszovó körüli párbeszéd fényében – tette hozzá Ljajić. Kiemelte ugyanakkor, nem tenne jót, ha az ország ellenzék nélkül maradna, hiszen az része a normális politikai életnek.

Vučić több kormányfőjelölt között gondolkodik, de nem tudni, kit tart legalkalmasabbnak. A parlament várhatóan a jövő héten ül össze először. Előrejelzések szerint akkorra várható az új kormány megalakulása is. Vučić korábban közölte, azt szeretné, ha a végrehajtó hatalom augusztus 20–25-éig megalakulna.