2024. március 19., kedd

Otthon vagy az iskolapadban?

Három lehetséges forgatókönyv – Még mindig nem tudni, mi vár a diákokra szeptemberben

Tavasszal a tanítók, a tanárok, a diákok és a szülők a távoktatás során új kihívásokkal találták magukat szemben. A szerbiai járványhelyzet azóta sem csillapodott, és még előttünk áll a koronavírus-járvány második hulláma, amelyet a szakértők őszre jósolnak. Még nem lehet pontosan tudni, hogy miként fog kinézni a szeptember 1-jei iskolakezdés. Az egyik lehetőség az, hogy a diákok visszatérnek az iskolapadba, és a korábban megszokott rendszer szerint folyik majd az oktatás. Ez abban az esetben lehetséges, ha addigra csökken a fertőzöttek száma és a járvány intenzitása. Ha a vírus továbbra is terjedni fog, akkor az is elképzelhető, hogy a gyerekek be fognak járni az iskolába, ám a tanteremben kötelező lesz a maszkviselés. Az is lehetséges, hogy a tanulók kéthetente járnak be az iskolába. Ez úgy nézne ki, hogy két hétig otthonról vesznek részt a távoktatásban, két hétig pedig bejárnak az iskolába felelni, gyakorlati órákra és konzultációkra. Ebben az esetben is az iskoláknak tartaniuk kell magukat a járványügyi intézkedésekhez, tehát kevesebb diák fog tartózkodni egy tanteremben, és mindenki egyedül fog ülni a padban. Erről a megoldásról Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter már korábban nyilatkozott a Blic napilapnak.

– Ha továbbra is jelen lesz a vírus, felkészülünk a kombinált oktatási modell bevezetésére. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a diákok távkatatásban vennének részt, de minden második héten bejárnának az iskolába, hogy elvégezzék a gyakorlatokat, feleljenek és konzultáljanak a tanárokkal – mondta a miniszter. Mint hozzátette, mindezt úgy oldanák meg a középiskolákban, hogy egyik héten az első és a harmadik osztályosok, a következő héten a másodikosok és a negyedikesek járnának be. A kombinált oktatási modell bevezetése nem jelent gondot a felsősök, a középiskolások és az egyetemisták esetében. Az alsósokra külön figyelmet kell fordítani, hiszen az elsőtől negyedik osztályos diákok nem maradhatnak otthon egyedül. A törvény értelmében a 12 évnél fiatalabb gyermekek nem tartózkodhatnak otthon egyedül. Mladen Šarčević kiemelte, hogy a minisztérium tíz modellt és almodellt dolgozott ki a szeptemberi iskolakezdésre. Ha a vírus továbbra is jelen lesz, felkészülnek a kombinált oktatási modell bevezetésére.

A harmadik változat szerint, ha a koronavírus-járvány szeptemberre sem csillapodik, a tanulók távoktatásban fognak részt venni ugyanúgy, mint ahogyan az előző tanév utolsó negyedévében.

Erre a megoldásra felkészülve néhány hete megkezdődött a televíziós órák felvétele az általános és a középiskolások számára.

A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója arra kéri az oktatásügyi minisztériumot, hogy számítógépeket és megfelelő internethozzáférést biztosítsanak a tanárok számára az online oktatáshoz.

Úgy fogalmaztak, hogy a minisztérium tisztában van vele, hány számítógép, laptop és tablet szükséges ahhoz, hogy minden tanár számára megteremtsék az otthoni munkához szükséges feltételeket. Nincs szükség semmilyen felmérésre, mert ezek nem mutatják az iskolák felszereltségének igazi állapotát. Egy kis akaratra lenne szükség, hogy megoldják a problémákat.