2024. április 25., csütörtök
VILÁGPIAC

Lejtmenetben a kőolaj ára

A koronavírus-járvány terjedése erőteljesen nyomja lefelé a kőolaj vilgpiaci árát. Közép-európai idő szerint kedden 13:39-kor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 32 centtel, vagyis 0,7 százalékkal csökkent, így a tőzsdei értéke tegnap 42,82 dollár volt. Az amerikai WTI (West Texas Intermediate) kőolajfajta 29 centtel lett olcsóbb, jelenleg hordónként 40,30 dollár az ára – íra a Routers.

A szakértők szerint a kőolaj világpiaci árának csökkenése arányos a koronavírus-fertőzöttek számának növekedésével. A járvány elleni védőoltásról szóló kedvező hírek miatt a befektetők egyre bizakodóbbak a gazdaság helyreállását illetően. A „fekete arany” árcsúszását kissé az a hír is enyhítette, amely szerint a németországi székhelyű BioNTech vállalat a Pfizer, amerikai gyógyszergyártó céggel közösen eredményre jutott a vakcinakísérletek során. Az állítások szerint a két cég által kikísérletezett COVID–19 elleni védőoltás teljesen biztonságos, és kialakítja a szükséges immunitást a kezelteknél.

A befektetők figyelemmel kísérték az EU csúcstalálkozójának menetét, és felismerték azokat a jeleket amelyek befolyásolhatják a piaci árak ingadozását. A szakértők szerint az EU vezetői közös nevezőre jutottak a gazdaság helyreállítására előirányozott 750 milliárd euró értékű alappal kapcsolatban.