2024. március 29., péntek

Meg kell szüntetni az óriási egyenlőtlenségeket!

A világ 26 leggazdagabb emberének akkora az összvagyona, mint a népesség felének

A globális egyenlőtlenség felszámolására szólított fel Antonio Guterres, ENSZ-főtitkár a néhai Nelson Mandela születésnapja alkalmából tartott beszédében. Mint elmondta, a koronavírus-járvány mindennél jobban kimutatta a társadalmunkban uralkodó egyenlőtlenségeket.

– A járvány rávilágított arra a hazugságra, hogy a szabadpiac mindenki számára képes biztosítani egészségügyi ellátást, a mítoszra, hogy a jövedelem nélküli gondozói munka nem is munka, és arra az illúzióra, hogy a rasszizmus a múlté és mi mindannyian egy csónakban evezünk – mondta Guterres.

Rámutatott, hogy a fejlett országokat a saját túlélésük foglalkoztatták, és nem segítették kellőképpen a fejlődő világot, hogy túlélje ezt a veszélyes időszakot. A főtitkár előadásának középpontjában a világon uralkodó hatalmas egyenlőtlenségek voltak, a vagyon, bőrszín, nem, társadalmi osztály és a születési hely szempontjából. Megjegyezte, hogy a világ 26 leggazdagabb emberének akkora összvagyona van, mint a népesség felének. Ezek az egyenlőtlenségek látszanak meg azon is, ahogyan a világ reagált a járványra, mivel a kormányok, vállalatok, magánszemélyek a szükségesnél több egészségügyi eszközt halmoztak fel. Kiemelte, az egyenlőtlenség a csúcsról, a gazdasági intézményekből indul ki, ezért megszüntetését ezeknek az intézményeknek a reformjával kell kezdeni. Néhány javaslattal is előállt. Szerinte új globális társadalombiztosításra van szükség, globális egészségügyi ellátással és talán globális alapjövedelemmel. Ennek megteremtéséhez azonban a magánembereknek és a vállalatoknak igazságosan hozzá kell járulniuk.