2024. április 25., csütörtök

A jobb állapotú kerékpárokért

Ingyenes biciklidiagnosztika volt a zentai piacon

A Fenntarthatósággal a Jövőért és a Locator civil szervezet három önkéntese, Domány Szilveszter, Laskovity Ildikó és Pósa Zoltán biciklisek számára tartott szerviznapot szombat délelőtt a zentai piacon. Az eseményt már második alkalommal szervezték meg abból a célból, hogy ingyenesen átnézzék az érdeklődők kerékpárjait, és felmérjék az állapotukat. Ezzel közvetve a biciklis közlekedés népszerűsítéséhez szerettek volna hozzájárulni, hiszen egy jól karbantartott kerékpáron sokkal jobban esik a tekerés.

Munkában az önkéntes biciklikarbantartó


Domány Szilveszter lapunknak elmondta, hogy az év elején úgy gondolták, gyakrabban tudják majd megszervezni az akciónapokat, de a koronavírus-járvány közbeszólt:
– Márciusban voltunk kint legutóbb, később a karanténos idők nem engedték, hogy újra kijöjjünk. Most úgy láttuk, hogy itt az ideje egy újabb kerékpárszerviznek, hiszen az idő szép, alkalmas a kerékpározásra. Havi vagy kéthavi rendszerességgel szeretnénk megszervezni ezeket a szombat délelőtti akciókat, mindez elsősorban az önkéntesek idejétől függ.
Az ingyenes kerékpárszerviz számos érdeklődőt vonz, de egyelőre sok zentai számára szokatlan. Ottjártunkkor két biciklit toló hölgy szeme akadt meg a Fenntarthatósággal a Jövőért és a Locator standján. Amikor megtudták, hogy átnézethetik és kisebb hibák esetén meg is javíttathatják a biciklijüket, első kérdésük mindjárt az volt, hogy vajon mennyit kell ezért a szolgáltatásért fizetni. Szilveszter elmondása szerint ez nem egyedülálló eset:
– Már első alkalommal is elég nagy volt az érdeklődés. Sikerült az emberekkel megértetnünk, hogy mi nem a pénzért vagyunk itt, hanem azért, hogy segítsünk. Akkor mintegy húsz biciklit hoztak hozzánk a három óra alatt, többet közülük sikeresen meg is javítottunk. Kisebb karbantartási munkákat végzünk el: volt, hogy csörgött a sárvédő, máskor a küllőket vagy a fékeket kellett beállítani, de előfordult az is, hogy szajlát (bowden, tokos huzal) cseréltünk. Gyakori probléma, hogy túl lapos a bicikligumi, ebbe fújunk levegőt, a láncot is megolajozzuk, ha arra van szükség. Amihez van szerszámunk, azt meg tudjuk szerelni. Ha új alkatrészre van szükség, és az érdeklődő magával hozza, akkor azt is betesszük a kerékpárba.