2024. április 20., szombat
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (5.)

A Zeneiskola mögötti szoborpark

Szabadka hamarosan három új köztéri szoborral gazdagodik. Bíró Károly egykori polgármesternek, I. Petar Karađorđević szerb királynak és Ivan Antunović katolikus püspöknek állítanak szobrot. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

(Fotó: Patyi Szilárd)

(Fotó: Patyi Szilárd)

A Zeneiskola mögötti kis parkban négy szabadkai író, Csáth Géza, Munk Artúr, Danilo Kiš és Balint Vujkov szobra található, amelyek külön-külön, az elmúlt mintegy fél évszázad során kerültek helyükre. A szobrok, amellett, hogy méltó emléket állítanak városunk kiváló tollforgatóinak, hirdetik a város sokszínűségét is, hiszen ketten közülük – Csáth és Munk – magyarok voltak, Vujkov horvát, míg a magyar-zsidó és montenegrói származású, szerb nyelven író Danilo Kiš világpolgárként tekintett magára.

Csáth Géza (Fotó: Patyi Szilárd)

Csáth Géza (Fotó: Patyi Szilárd)

A parkba először Csáth Géza mellszobrát állították fel, amelyet az író halálának 50. évfordulóján, 1969. szeptember 11-én rendezett emlékünnepség keretében lepleztek le. A jeles eseményen többek között részt vett Székely Endréné Csáth Olga, az író nővére és dr. Kosztolányi Árpád özvegye. Az ünnepség Csáth Géza sírjának megkoszorúzásával kezdődött a bajai úti temetőben, majd a Petőfi Sándor utcában emléktáblát lepleztek le Csáth Géza szülőházán (ma a Szabadkai Egészségházak székháza), végül leleplezték Almási Gábor szobrászművész alkotását a parkban.

Danilo Kiš (Fotó: Patyi Szilárd)

Danilo Kiš (Fotó: Patyi Szilárd)

Danilo Kiš mellszobrát nem sokkal az író 1989-es halála után állították fel, Csáth Géza szobrával szemben. Az emlékművet 1993. április 16-án leplezték le. Az eseményen Marija Šimoković költő elmondta az erre az alkalomra írt versét és beszédét, Lazar Merković író, műfordító pedig szerb nyelven méltatta Kiš sokoldalú munkásságát. Urbán János, a Szabadkai Íróközösség elnöke többek között szólt arról, hogy Danilo Kiš a magyar irodalom legkiválóbb alkotásait tolmácsolta a szerb olvasóknak, a jugoszláviai magyar írók közül pedig húszan fordították írásait magyarra.

Munk Artúr (Fotó: Patyi Szilárd)

Munk Artúr (Fotó: Patyi Szilárd)

Munk Artúr mellszobrát 1996. május 29-én avatták fel születésének 110. évfordulója alkalmából. Az emlékművet – Weil Erzsébet szabadkai szobrász munkáját – Siflis Zoltán rendező, akkori községi művelődési titkár leplezte le.

Balint Vujkov (Fotó: Patyi Szilárd)

Balint Vujkov (Fotó: Patyi Szilárd)

A szoborparkba utolsóként Balint Vujkov horvát író, népmesegyűjtő szobra került. Az emlékművet 2011. október 11-én leplezték le a X. Horvát Nyelv és a Horvát Könyv Napjai – Balint Vujkov-napok elnevezésű rendezvény keretében, amelyet minden évben a Horvát Olvasókör és a Szabadkai Városi Könyvtár közösen szervez meg városunkban. Az emlékmű felállítását a Horvát Olvasókör kezdeményezte. A szobor pedig Sava Halugin szobrászművész alkotása.