2024. április 25., csütörtök

Misén csak maszkban

A katolikus templomokban kötelező a járványügyi előírások betartása – A református és evangélikus egyházközösségekben elmaradnak az istentiszteletek

A járványügyi helyzet miatt a köztársasági és a szabadkai válságtörzs egészségvédelmi rendelkezéseivel összhangban a templomokban is szigorodnak az előírások. Telefonos megkeresésünkre a Szabadkai Egyházmegye püspökségi titkárságán elmondták, hogy a püspökség területén található plébániákon tartanak miséket, de csak a járványügyi előírások szigorú betartása mellett.

A templomban be kell tartani a legalább másfél méteres egymás közti távolságot (Fotó: Benedek Miklós)

A templomban be kell tartani a legalább másfél méteres egymás közti távolságot (Fotó: Benedek Miklós)

– Mindenkinek, aki betér a templomba, kötelező maszkot viselnie. A templomok bejárata előtt kézfertőtlenítők vannak elhelyezve. Emellett be kell tartani a legalább másfél méteres egymás közti távolságot, azzal, hogy az egy családhoz tartozók ülhetnek egymás mellett. A templomokban mostantól nem lehet akárhova leülni, csak az arra kijelölt helyekre. Papjaink a liturgiából elhagynak minden olyan részt, amely a hívek személyes kontaktusával jár, például nincs kézfogás. Emellett a templomok előtt a szabadban is be kell tartani a másfél méteres távolságot, valamint tilos a nagyobb összejövetelek megtartása – mondta a titkárság munkatársa, hozzátéve, hogy a maszkviselés és a távolságtartás nem csak a miséken, de minden más nyilvános liturgián, például keresztelőn, bérmáláson, esküvőn is kötelező.

A járványhelyzetre való tekintettel a református egyházközösségekben egyáltalán nem tartanak istentiszteletet, tudtuk meg Orosz Attilától, a Bácskai Egyházmegye esperesétől.

– Mi egyházmegyei szinten nem tartunk istentiszteleteket, ez így van Szabadkától Maradékig. Addig, amíg a korlátozó intézkedéseket nem enyhítik, ez így is marad, hiszen nálunk egy istentiszteletre hatvan-nyolcvan, akár száz fő is megjelenik – nyilatkozta lapunknak Orosz Attila.

Orosz Attila a fentiekhez hozzátette, hogy egyedül temetéseket tartanak, de csak a legszűkebb családi kör, maximum tíz fő jelenlétében.

Az Evangélikus Püspökség az egyház honlapján megjelent közleményében értesíti híveit, hogy elmaradnak az istentiszteletek.

„A járványügyi helyzet súlyossága miatt az istentiszteleti és közösségi alkalmainkat meghatározatlan időre felfüggesztjük.

Felelősségteljes magatartásra szólítunk fel mindenkit, ne tegyük ki magunkat, sem másokat a megfertőződés veszélyének – inkább otthonmaradásra biztatunk mindenkit.

A járvány idején különösen szükség van a közös imádságra. Hisszük, hogy Isten kezében van a gyógyulás, ezért nekünk is könyörögnünk kell” – olvasható többek között a közleményben.