2024. március 29., péntek

Be is tartják, meg nem is

Maszkkal és maszk nélkül is látni járókelőket Szabadkán

Ahogyan arról lapunk már korábban is beszámolt, péntek óta országos szinten újabb korlátozások léptek hatályba a koronavírus megfékezésének érdekében. Kötelezővé vált a védőmaszk viselése zárt és nyílt területen is. A szabadban akkor, ha lehetetlen betartani az egymás közti legalább másfél méteres távolságot, például sorbanálláskor. Emellett az ország egész területén a gyülekezésre vonatkozó szabályokon is szigorítottak.
Pénteken szinte egész nap esett az eső, így sokan a sétálással járó teendőiket szombatra halasztották. Szombaton derültebb napra ébredtek a szabadkaiak. Hol felhős volt az ég, hol pedig kisütött a nap. Sokak számára a hétvége is dologban telt, vagy a szükséges tennivalókat, például a bevásárlást intézték el. Kisebb sorok főleg csak a bankok, a posták és a gyógyszertárak előtt alakultak ki, de korántsem akkorák, mint a rendkívüli állapot idején. Szabadkán a legtöbb helyen megoldható a sorbanállás az előírt távolság tartásával, amennyiben az emberek odafigyelnek egymásra. A boltok ajtajain most sok az olvasnivaló, egy ideje már nemcsak a nyitvatartást tüntetik fel, hanem a kötelező szájmaszkviselésre vonatkozó szabályokat, valamint azt is, hogy hányan tartózkodhatnak bent egyidejűleg. Az elárusítók többnyire viselnek maszkot, vagy akkor teszik fel, amikor betér egy vásárló. Több bankban is a biztonsági dolgozók már a bejáratnál készenlétben állnak, fertőtlenítőszerrel „felfegyverkezve”, és azonnal a kezébe spriccelnek annak, aki belép.

Maszkokkal a piacon

Maszkokkal a piacon


Az autóbusz-megállókban be lehet tartani az előírt távolságot, ha nem gyűlik össze túl sok ember vagy ha nem esik az eső. Az autóbuszra nem is nagyon engednek fel maszk nélkül, ami nem jelenti azt, hogy ott is feltétlenül mindenki hordja. A legtöbben betartják ezt a szabályt, de vannak olyanok, akik amint felmennek a buszra, felfedik az arcukat.
A piac viszont egy olyan hely, ahol a távolságtartást nehezebb betartani. Az elárusítók, de a vásárlók is nagyobb számban viselnek védőmaszkot, mint korábban. Szombaton délelőtt nem volt túl nagy tolongás a Tejpiacon. A vásárlókat a gyümölcs érdekelte, görögdinnyét felszeletelve is lehetett találni, de a főzni való kukorica is felkeltette a figyelmet. Sorokat a hentesüzletek előtt láthattunk. Sokan a piacon vásárolják a házi kedvenceknek is az eledelt, mert ott olcsóbb, és nagyobb a választék, mint az üzletekben. Egy vevő azt mondta, hogy most leginkább a Magyarországról érkező árura költ, mert a határátlépés bizonytalan, és nem szeretne úgy járni, mint a rendkívüli állapot idején, amikor a piacot bezárták, és a megnyitása után is egy ideig gyér volt a kínálat.
Védőmaszkot egyre több üzletben és a piacon is lehet vásárolni. Egy elárusító arról beszélt, hogy az emberek kezdenek hozzászokni a maszk viseléséhez, és egyesek több színben is vesznek, mert a ruházatukhoz szeretnék igazítani. Elmondása szerint keresettek a fekete és a mintás maszkok, főleg a fiatalok körében.
A szombati szebb idő a népszerűbb kávézóknak is kedvezett. Többen a kinti székeken ültek és beszélgettek, leginkább maszk nélkül, nyilván azért, mert maszkban nem igazán lehet inni. Ezen a hétvégén is többen Palicson sétáltak a tóparton, főleg a gyermekes családok.
Az emberek észrevehetően óvatosabbak, mint korábban. A járókelők többsége megkerüli a szembejövőt, és a gyalogátkelőhelyeknél várakozva sem állnak túl közel egymáshoz. De persze mindig akadnak olyanok, akik úgy mennek, mint a tank, csaknem átgázolva a többieken.
Az elmúlt időszakhoz képest sokkal többen hordanak védőmaszkot, csak nem épp mindenki úgy, ahogyan kellene. Egyesek nem húzzák az orrukra, csupán a szájukat takarják el, mások az álluk alá helyezik, úgymond, tokafogóként, de látni olyanokat is, akik az egyik fülükön lógatják. Tulajdonképpen sokan arra panaszkodnak, hogy a maszk alatt alig kapnak levegőt, ha huzamosabb ideig viselik, leizzadnak, úgy érzik, begyullad az arcuk, a bőrükön pedig ekcémák, pattanások és más bőrelváltozások jelennek meg, még akkor is, ha tiszta a maszk. n L. M.