2024. március 19., kedd

Landin és Oftedal a legjobb

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) Niklas Landint és Stine Oftedalt választotta meg 2019 legjobb férfi és női játékosának. A 31 éves Landin a tavaly világbajnok dán válogatottban és a Kielben nyújtott teljesítményével érdemelte ki a díjat, míg a 28 éves Oftedal egyaránt kulcsembernek számít a norvég nemzeti együttesben, valamint a Bajnokok Ligája-címvédő Győr csapatában. Mindkét kézilabdázó először érdemelte ki az elismerést.

A játékosokhoz hasonlóan az edzőknél is olyanok kapták meg a díjat, akiknek korábban ez még nem sikerült: a francia Emmanuel Mayonnade, valamint a dán Nikolaj Jacobsen. Előbbi a holland női válogatott szövetségi kapitánya és a Metz vezetőedzője, utóbbi a dán válogatottat és a német Rhein-Neckar Löwent irányítja.

Az IHF közölte: mindegyik díjra öt jelölt volt, a listákat szakértői testület – kilenc szövetségi kapitány és kilenc IHF-szakember – állította össze, a végső sorrend pedig nyilvános szavazás után alakult ki. A négy győztesből három (Landin, Oftedal és Mayonnade) meggyőző fölénnyel végzett elsőként.