2024. április 19., péntek
FORMULA–1

Hamilton másik ligában

Lewis Hamilton a nedves kezdéskor és a száraz folytatáskor is dominált a 35. Magyar Nagydíjon, nyolcadik itteni győzelmével hatalmas rekordot állítva be. A futam ellentmondásos hőse pedig Max Verstappen, aki úgy lett második, hogy a rajt előtt összetörte a Red Bullt.

Nemcsak nézőtlen volt az idei magyarországi F1-es futam, hanem az egyik leghűvösebb is: bár zivatarok az elmúlt években is többször megszakították a kánikulát, ezen a hétvégén egyáltalán nem volt forróság, a sötét felhők pedig egy pillanatra sem tágítottak a pálya fölül, nedvessé téve a péntek délutánt és a futam elejét is.

Hamilton újabb Schumacher-rekordot állított be (Fotó: Beta/AP)

Hamilton újabb Schumacher-rekordot állított be (Fotó: Beta/AP)

Hamilton 90. pole-pozíciójával a Mercedesek könnyedén sajátították ki az első rajtsort, a másodikba az egyre többek szemét szúró Racing Pointok, a harmadikba pedig a formajavulásukat a nem motorcentrikus pályának tulajdonító Ferrarik sorakozhattak fel.

Bár ekkorra már nem esett, a versenyzők intermediate gumikon készültek a rajtra, Verstappen pedig már azelőtt a figyelem középpontjába került, hogy az izgalmak hivatalosan is megkapták volna a zöld jelzést: a holland a bokszból kivezető köre alatt csúszott ki a vizes pályán, és pillanatok alatt a falban találta magát, első vezetőszárnya mellett pedig első felfüggesztése is eltört. Szerencséjére még el tudott vánszorogni a rajtrácsig, ahol a Red Bull szerelői őrült tempóban kezdtek neki a helyreállításnak, és bár nem sokan hittek benne, 20 perc alatt újjávarázsolták az RB16-ost, így Verstappen elrajtolhatott a hetedik helyről.

Az első körökben nagy kavarodást okozott a nedves pályán való start, valamint a tény, hogy csupán három-négy kör után mindenki a bokszba hajtott száraz pályára alkalmas gumikért. Kivéve a Haasok, amelyek kockázatos húzással már ezeken is rajtoltak, és egy kerékcserét megspórolva az élmezőnyben találták magukat, bár mivel az autó tempója a sereghajtók közé tartozik, csak Kevin Magnussen tudott végül megmenteni két pontot a 9. hellyel.

Hamilton győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben, a brit a hajrában, félperces előnyének tudatában még egy új gumiszettért is kihajthatott, hogy a leggyorsabb körért járó egy pontot is bezsebelje. Verstappen nem győzött bocsánatot kérni, és hálálkodni a Red Bullnak, hogy balesete ellenére is képes volt bejönni a második helyre, még Valtteri Bottas Mercedesét is maga mögött tartva. Lance Stroll a második kiállásáig állt dobogós helyen a Racing Pointtal, ekkor elé vágással átugrotta őt Bottas, így a Racing Pointnak továbbra sem jött össze a dobogó. Mögöttük Alexander Albon többnyire a két Ferrarival szórakozott, a thai a hajrában előzte az ötödik helyért Sebastian Vettelt, míg Charles Leclerc a rossz gumitaktika miatt végül a pontszerzésről is lecsúszott.

Hamilton nyolcadszor győzött a Hungaroringen, ami nem csak a magyar pálya tekintetében különleges: korábban egyedül Michael Schumacher tudott egy pályán nyolc alkalommal is nyerni – Magny-Cours-ban –, az ő rekordját állította most be ezzel a brit.

Most egy hét szünet következik a Formula–1 számára, mielőtt Silverstone-ba utazna a mezőny a következő két futamra.

A Magyar Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:36:12,473, 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) +8,7 másodperc hátrány, 3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +9,4, 4. Lance Stroll (kanadai, Racing Point) +57,5, 5. Alexander Albon (thai, Red Bull) +1:18,3, stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 63 pont, 2. Bottas 58, 3. Verstappen 33, 4. Norris 26, 5. Albon 22 stb. Csapatok: 1. Mercedes 121 pont, 2. Red Bull 55, 3. McLaren 40, 4. Racing Point 40, 5. Ferrari 27 stb.