2024. április 20., szombat

Újabb szigorítások Európában

Koronavírus-fertőzés két bécsi, szerb ortodox templomban

A koronavírus-fertőzések számának emelkedése miatt újra korlátozásokat vezetnek be Európa számos államában.

Franciaországban ismét kötelezővé tették az arcmaszk viselését az üzletekben, a tömegközlekedésen és a nyilvános helyeken. A szabályt megszegőket 135 euróra büntetik. A jó időben egyre többen keresik fel a tengerpartokat, ami jót tesz a turizmusnak, de az egészségügyi miniszter figyelmeztetett, hogy az új fertőzések leggyakoribb helyei emiatt az üdülők lettek.

Hasonló dilemmával küzd Spanyolország is. Miután a korlátozásokat feloldották beindult a turizmus, de a fertőzések száma is növekedni kezdett. Katalóniában emiatt megtiltották a tíz főnél nagyobb rendezvényeket.

Szintén a koronavírusos esetek számának emelkedésével küzd egy másik európai turistacélpont, Görögország is, ahol az új esetek felét a külföldi fertőzöttek jelentik.

Új intézkedéseket vezetnek be a vírus elleni védekezés miatt Ausztriában is. Bécsben bezártak két szerb ortodox templomot, miután a papok és családtagjaik koronavírus-tesztjei is pozitív lett. Idáig összesen hét személy szervezetében mutatták ki a Covid-19-et. Most azt vizsgálják, hogy az oda betért hívők közül kik kaphatták még el a kórokozót. Mindkét templom arra kérte a híveket a Facebookon, hogy aki július 7. és 12. között részt vett náluk istentiszteleten, haladéktalanul jelentkezzen tesztre. A szóban forgó két templom augusztus elsejéig egészen biztos, hogy zárva lesz.

Az osztrák kancellár vasárnap azt nyilatkozta, hogy a fertőzöttek számának növekedése és az újabb gócpontok kialakulása miatt újból indokoltnak látják a szájmaszk kötelezővé tételét, emellett mihamarabb el kell indítani a koronavírus-jelző rendszert, aminek a kidolgozását nemrég kezdte meg az Egészségügyi Minisztérium.