2024. április 25., csütörtök

Ellenzékből semmiképp

Dačić: Az SZSZP-nek és az SZHP-nek közös célja a korszerű, stabil és erős Szerbia

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke hétfőn kiemelte, a kormányalakításról, a tárcákról és a miniszterek személyéről nem tárgyaltak Aleksandar Vučićtyal, inkább arról esett szó, hogy az elmúlt időszakban mit sikerült megvalósítaniuk, illetve beszéltek arról is, hogy milyen kihívásokkal kell Szerbiának szembenéznie a jövőben. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az SZHP és az SZSZP közösen fekteti le azokat az alapokat, amelyek kulcsfontosságúak az ország jövője szempontjából.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Aleksandar Vučić ma zárta a kormányalakítással kapcsolatos konzultációit azokkal a pártokkal, amelyek a parlamentet alkotják majd a következő négyéves mandátumban. A múlt héten a négy kisebbségi párttal tárgyalt, illetve a Szerb Patrióta Szövetség (SPAS) képviselőivel tartott megbeszéléseket. Múlt heti beszélgetőpartnerei közül egyedül a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István jelentette ki egyértelműen, hogy a hatalom részét képezik majd a Szerb Haladó Párt oldalán.

Hétfőn Vučić az SZHP legnagyobb koalíciós partnerével folytatott konzultációt,  mégpedig az Ivica Dačić – Szerbiai Szocialista Párt – Egyesült Szerbia – Dragan Marković Palma elnevezésű lista képviselőivel. A több mint egy órán át tartott konzultáció után Dačić a médiának nyiltakozva cáfolta azokat a korábbban felrepített híreket, melyek szerint megromlott az SZSZP és az SZHP viszonya. Kiemelte, a két párt kapcsolatát közös állami és nemzeti érdekek fűzik össze.

– Büszkék vagyunk mindarra, amit 2012 óta sikerült megvalósítanunk, Szerbia megerősödött és Koszovó kérdése újra az asztalra került. Sikerült békés úton megvédenünk az ország érdekeit és elérnünk, hogy 18 ország visszavonja Koszovó függetlenségének elismerését – foglalta össze az elmúlt 8 évet Dačić.

Elmondta ugyanakkor, ezúttal nem tárgyaltak a kormányalakításról, az aktuális kihívások voltak beszélgetésük középpontjában, hiszen a kormány megalakítására novemberig van idő. Úgy vélte azonban, sokkal hamarabb feláll az új kormány. Arra számít, hogy a következő két évben sikerül  lefektetni azokat az alapokat, amelyek kulcsfontosságúak, hogy a 2025-ig kitűzött célokat, mint az állami szektorban dolgozók fizetésének és a nyugdíjaknak az emelését, meg tudják valósítani.

Az SZSZP-vezető kiemelte, hogy a konzultáción megemlítették azokat az SZSZP-tagokat, illetve SZHP-tagokat is, akik a viselkedésükkel csalódást okoztak az elmúlt napokban, de mint megállapította, mindenkinek magának kell viselnie a felelősséget. Hozzátette ugyanakkor, hogy az SZSZP államalkotó párt, így elképzelhetetlen, hogy valaki belülről tenne az államérdekek ellen.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint hatalmi párt vagy konstruktív ellenzék lesz-e az SZHP az előttünk álló négy évben, Dačić közölte, bár nem ő dönt erről, semmiképpen sem támogatja az ellenzékből való politizálást. Meggyőződésének adott hangot, hogy az SZSZP osztja az államfő által kitűzött célokat.

A mai konzultáció kapcsán Aleksandar Vučić közösségi oldalán nyilvánult meg. Egy közös fénykép megosztása mellett ennyit tüntetett fel: „Fontos és korrekt beszélgetés Szerbia jövőjéről Ivica Dačićtyal és Dragan Markovićtyal”.