2024. március 28., csütörtök

A szocialistákkal tárgyalt az államfő

Folytatódnak a kormányalakítási tárgyalások

Aleksandar Vučić szerb elnök ma a kormányalakítási tárgyalások keretében a Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia választási listájának képviselőivel tárgyalt. Ivica Dačić és Dragan Marković Palma valamivel kilenc óra előtt érkeztek meg az elnöki hivatal épületébe.

Ivica Dačić a találkozót követően azt mondta, hogy az SZSZP-ESZ koalíció kész folytatni az együttműködést a Szerb Haladó Párttal. Szavai szerint a cél egy erős, modern Szerbia kiépítése, amelyhez „a következő két évben olyan alapokat fektethetünk le, amelyek döntő jelentőségűek lesznek Szerbia jövőjét tekintve.”

Vučić július 14-én kezdte meg a kormányalakítási tárgyalásokat a parlamentbe jutott pártok képviselőivel. Az államfő először a kisebbségi pártok képviselőit fogadta a múlt héten, majd pénteken Aleksandar Šapićtyal, a SPAS elnökével tárgyalt. Vučić a találkozó után azt írta az Instagramon, hogy Szerbia kulcsfontosságú problémáiról, gazdasági előmeneteléről és a nemzeti érdekek megőrzése érdekében folytatott harcról tárgyaltak a SPAS első emberével.

Az államfő holnap a Szerb Haladó Párt listájának képviselőivel találkozik. A szerb kormány várhatóan szeptember elejére alakulhat meg.