2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Vitás számok

A Covid–19 szövődményei következtében elhunytak zöme 60 és 69 év közötti páciens volt

A mai hivatalos adatok értelmében 24 óra leforgása alatt 8349 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 359-nek az eredménye volt pozitív. Lélegeztetőgépen 190 személy van. Egy nap alatt 10 személy hunyt el a betegség szövődményeinek  következtében, ezzel 482-re nőtt az elhunytak száma; a halálozási arány 2,27 százalék. Kórházban jelenleg 4772 személyt ápolnak, az aktív megbetegedések száma pedig 6623. Eddig 14 148 személyt nyilvánítottak gyógyultnak.

= Ideiglenes Covid-kórház Kragujevacon, amelyet a helyi Šumadija kiállításcsarnokban alakítottak ki az enyhébb tünetű páciensek elhelyezésére (Fotó: Beta)

A napi helyzetelemző sajtótájékoztatón kiderült, az eddig elhunytak 0,72 százaléka 20 és 29 év közötti személy volt, 1,08 százalékuk a 30–39 éves korosztályból került ki, 8,6 százalékuk 40 és 49 év közötti volt, 14,34 százalékuk 50 és 59 év közötti, 28,67 százalékuk 60 és 69 év közötti, 27,96 százalékuk 70 és 79 év közötti, 18,64 százalékuk pedig 80 évnél idősebb. Az elhunytak 64,84 százaléka férfi, 35,16 százaléka nő volt. A megbetegedettek 37,9 százaléka belgrádi, 5-5 százaléka šabaci és újvidéki illetékességű.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón megpróbált választ adni a kérdésre, hogy miként lehetséges az, hogy a vasárnapi jelentés értelmében 396 volt a pozitív teszteredmények száma, és ha összeadják a térségek szerint közzétett számokat, a végösszeg 630, mondván: ez azért történhet meg, mert néhol a pozitív teszteredmények között feltüntetik azoknak a személyeknek az eredményét is, akiket kórházban kezelnek és akiket az intézmény elhagyásának okán tesztelnek, de arra is van példa, hogy ugyanaz a személy ugyanaznap akár három tesztet is elvégeztet, három különböző egészségügyi intézményben. Mint hozzátette: „Semmi kifogásom az ellen, hogy az újságírók számolnak, ám a válságstáb számára a páciensek élveznek elsőbbséget.”

Zlatibor Lončar a védőoltással kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva emlékeztetett, hogy a világon eddig sehol nem készült el a vakcina, és nem fejeződtek be a hatékonyságát és biztonságát érdemben alátámasztó kutatások. Azt, hogy egy adott pillanatban melyik vakcina lesz kötelező Szerbiában, a szakma és a jogszabályok értelmében felhatalmazott intézmény dönti el – tette hozzá, kiemelvén, hogy a jelenlegi álláspont szerint a védőoltás felvételét csak javasolni fogják, elsősorban azok számára, akiket hatványozottan veszélyeztetettek. 

Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója a gyermekek maszkviselésével kapcsolatban kifejtette, noha a kétévesnél idősebb gyermekek tekintetében ennek semmi akadálya, de az ennél kisebb gyermekek esetében indokolatlan ragaszkodni a védőmaszk viseléséhez. A krónikus megbetegedésben szenvedő gyermekek vonatkozásában az illetékes gyermekorvos dönt arról, indokolt-e viselni a védőmaszkot – tette hozzá. A Batut igazgatója szintén reagált a pozitív teszteredmények számával kapcsolatos eltérésekre vonatkozó újságírói kérdésre, mondván, ennek egyik oka, hogy bizonyos laboratóriumokban felhalmozódtak a kielemzésre váró tesztek, így megtörténhet, hogy egy-egy szinten nem ugyanabban a pillanatban közlik a hivatalos mutatókat. 

AZ EGÉSZ SZERVEZETET TÁMADJA

A múlt héten kizárólag Belgrád vonatkozásában hangzott el a kijelentés, hogy a SARS-CoV-2 áttörte a járványügyi gátat, de Predrag Kon epidemiológus most már  megerősítette ezt. Már lehetetlen követni a vírus útját és minden egyes személlyel kapcsolatba lépni, akivel a fertőzött személy korábban kapcsolatba került – magyarázta, hozzátéve, hogy innentől kezdve minden a fertőzött lelkiismeretétől függ. A fertőzöttön múlik, tájékoztatja-e betegségének a tényéről azokat, akikkel korábban kapcsolatba került. Ez azért lenne fontos, hogy fokozott figyelemmel ügyeljenek egészségi állapotukra – emelte ki Predrag Kon.

– Korábban a fertőzöttekkel kapcsolatban álló személyek végzést kaptak a házi elkülönülésről, a rendkívüli állapot ideje alatt ennek a kötelezettségnek a betartását a rendőrség ellenőrizte. Erre most nincs lehetőség. Az elkülönüléssel kapcsolatban egyéb problémák is felmerülnek, hiszen az érintett személy nem dolgozhat(na), ugyanakkor a munkahelyéről való távolmaradásának okát nem tudja semmilyen okirattal bizonyítani – taglalta Kon.

Egyszer kordokumentum lesz 2020 nyara: gyerekek maszkban tekernek (Ótos András felvétele)

Egyszer kordokumentum lesz 2020 nyara: gyerekek maszkban tekernek (Ótos András felvétele)

A Covid–19 már nem légzőszervrendszeri megbetegedés, hanem a szervezet egészét támadó betegség – jelentette ki Branislav Tiodorović járványügyi szakértő a Blic napilapnak. Mint hozzátette, a páciensek ereiben vérrögök képződnek, amelyek szív- vagy agyi infarktust okoznak. Ez elsősorban a valamilyen krónikus betegségben szenvedőknél jellemző lefolyás, ám a fiatalabb, egészséges pácienseknél is szövődmények alakulhatnak ki – emelte ki.

– Amennyiben az emberek nem gyülekeznek és betartják a korlátozó intézkedéseket, hiszem, hogy még a héten elkezd csillapodni a járvány első hullámának harmadik fellángolása – közölte Tiodorović.

COVID-KÓRHÁZ A KÖZGAZDASÁGI ISKOLÁBAN

A belgrádi Covid-kórházakban a következő két napra vannak szabad kapacitások – közölte korábban Zlatibor Lončar a Covid-kórházak igazgatóival folytatott egyeztetés után, majd megerősítette, hogy Šabacról a legsúlyosabb állapotban lévő pácienseket a fővárosi intézmények valamelyikébe szállítják át. Jelenleg Belgrád és Šabac mellett Kraljevón és Čačakon legsúlyosabb a helyzet, a čačaki páciensek egy részét Kragujevacra szállítják át. Šabacon a Közgazdasági Iskolában megkezdődött az ideiglenes Covid-kórház kialakítása, itt a Szerbiai Klinikai Központ szakértői és katonaorvosok gondoskodnak majd a betegekről. A Štark Arénában kialakított ideiglenes kórházban két napon belül felszerelik az oxigénterápia szempontjából nélkülözhetetlen berendezéseket, s ezt követően lehetőség lesz a súlyosabb állapotban lévő páciensek elhelyezésére is.

A SZABADKAI IDŐSEK OTTHONÁT IS LISTÁZTÁK

A munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium szombati jelentésében a Szabadkai Idősek Otthona és az antalfalvi Adam Plus Felnőttkorúak és Idősek Otthona létesítményeket azok között említik, amelyekben valamilyen formában megjelent a SARS-CoV-2 vírus. Az országos jelentésben nem részletezik az intézményenkénti járványügyi mutatókat. Lapunk felkereste ezzel kapcsolatos kérdéseivel a tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi esélyegyenlőségi titkárságot, amelynek válasza, az eddigi tapasztalatok alapján, egy-két napon belül  esedékes.

Múlt héten a szociális védelmi rendszer különböző bentlakásos intézményeiben újfent elkezdett növekedni a fertőzöttek száma. A keddi jelentés értelmében országszerte 15 lakó és 34 alkalmazott, a szerdai szerint 16 lakó és 36 alkalmazott, a csütörtöki értelmében 20 lakó és 36 alkalmazott, a pénteki szerint 21 lakó és 38 alkalmazott, a szombati szerint 23 lakó és 42 alkalmazott, a vasárnapi értelmében pedig 34 lakó és 48 alkalmazott betegedett meg országszerte az idősek és felnőttkorúak otthonaiban.

Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi esélyegyenlőségi titkár tíz nappal ezelőtt lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy Vajdaságban egyetlen intézmény egyetlen lakójának a szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét, a rumai Srem idősek otthonában.

PCR-eredménye-mailben

Mihailo Jovanović, az információs-technológiai és eközigazgatási iroda igazgatója bejelentette, hogy az euprava.gov.rs új szolgáltatás vált elérhetővé. Aki regisztrál, azt elektronikus levél formájában tájékoztatják, amikor elkészül a PCRteszt eredménye. A regisztrációhoz a személyi szám, valamint az e-mail-cím szükséges, de a mobiltelefonszám megadására is

lehetőség van. Az értesítésben nem közlik, hogy a teszt eredménye negatív vagy pozitív – emelte ki Mihailo Jovanović.