2024. április 19., péntek

Újra befagyasztott bérek és nyugdíjak?

A koronavírus-járvány következményeként veszélyeztetve van az állami költségvetés stabilitása – áll a Pénzügyi Tanács jelentésében, amelyben jövőre a költségvetési hiány minimalizálását javasolják az államvezetőknek.

A tanács az egészségügyi válság gazdasági következményeit mérte fel, és ezek alapján állította össze ajánlásait a 2021. évi költségvetésre vonatkozóan. A jelentésben kiemelik, hogy „az államnak nincs több lehetősége a gazdaság megsegítésére, ugyanis észszerűtlenül eladósodott azzal a 600 millió euróval, amellyel a lakosoknak kiosztott 100 eurós támogatást biztosította”. Hozzáteszik, hogy a jelen körülmények között a költségvetési hiány az év végére elérheti a bruttó hazai termék 7 százalékát, a közadósság pedig meghaladhatja a GDP 60 százalékát is.

A felmérések szerint az állami adósság ekkora mértékű növekédését elsősorban a közalkalmazottak több mint 10 százalékos béremelése okozta, amelyet az ideális esetben elérhető 4 százalékos gazdasági növekedés sem tett volna indokolttá. Ahhoz, hogy a 2021. évre fenntartható költségvetés készüljön, a deficitet a bruttó hazai termék 2 százalékára kellene csökkenteni – javasolják a szakemberek.

Ennek értelmében a Pénzügyi Tanács jövőre az infrastrukturális befektetések növelését szorgalmazza, korlátozná viszont a közalkalmazottak bérének és a nyugdíjnak a növelését – adta hírül a Tanjug.