2024. április 25., csütörtök

A támogatás jelentőségéről

A járványhelyzet továbbra is összetett, a fertőzésveszély nem csökken. Növekszik a fertőzöttek száma, és ezzel párhuzamosan a bizonytalanság foka is. Az Egészségügyi Világszervezet már korábban is figyelmeztetett arra, hogy a kényszerű elszigeteltség és a különböző korlátozások hozzájárulnak ahhoz, hogy jelentős mértékben növekedjen az erőszakos cselekmények száma. Az év eleje óta országunkban több mint tíz nőt gyilkoltak meg családon belüli, erőszakos bűncselekmények elkövetése során, egyre nagyobb igény mutatkozik az iránt, hogy az erőszakkal párosuló válsághelyzetbe került személyek valakitől támogatást kapjanak.

Az újvidéki Női SOS Központot június folyamán 43 ilyenfajta bajba jutott nő kereste fel telefonon, a járványhelyzet kezdete óta online támogatást is igyekeznek nyújtani a rászorulóknak. Tevékenységük jelentőségét lokális szinten felismerte a TRAG Alapítvány és az UN Women ügynökség is, ez a két szervezet a válság kezdete óta kiáll a Női SOS Központ mellett, segítik munkáját. Tekintettel arra, hogy a járvány miatt a helyzet továbbra is rendkívüliként írható le, a Központban valószínűnek tartják, hogy az online típusú támogatásra továbbra is igény fog mutatkozni. A Női SOS Központ nők támogatásával foglalkozó tagjai megfelelő pszichológiai és jogi szakértelemmel rendelkeznek, jelenleg azon fáradoznak, hogy tovább fejlesszék a fiataloknak tanácsokkal szolgáló vonalat is. Egyértelmű, hogy azok a körülmények, amelyek immár négy hónapja meghatározzák életvitelünket, előnytelenül hatnak lelki egészségünkre, a Központból emlékeztetnek arra, hogy bármely nő kérhet tőlük lelki támogatást, azok is, akiket nem bántalmaz senki, de szükségük van arra, hogy valaki meghallgassa őket. Pszichológiai szolgáltatásaik természetesen ingyenesek, fél éven keresztül igénybe vehetők. A tanácsadó központban jelenleg 8 szakember dolgozik, mindegyikük munkáját hosszú évek során összegyűjtött tapasztalat teszi hitelessé.

Ezen a helyen a betelefonáló fiatalok ugyancsak ingyenes tanácsokat kaphatnak, az itt alkalmazott lélekbúvárok 18–30 éves személyek lelki támogatására összpontosítanak.

A Központ 021/422-740-es telefonszámon érhető el, munkanapokon 18 és 22 óra között. Amennyiben a betelefonálónak nem áll módjában a feltüntetett időintervallumban tárcsázni, az üzenetrögzítőjükbe beolvashatja telefonszámát vagy e-mail-címét, és a Központ tanácsadói munkaidőben visszahívják.