2024. április 24., szerda

Temerini hírek

Elmaradnak az Illés-napi rendezvények

A fokozódó járványhelyzet miatt az idén elmaradnak a július 20-ai temerini Illés-napi rendezvények.

Illés-napi felvonulók sora kígyózik a város főutcáján (Góbor Béla felvétele)

Illés-napi felvonulók sora kígyózik a város főutcáján (Góbor Béla felvétele egy korábbi rendezvényen készült)

Bár a szorgos kezű kézimunkázó asszonyok jó előre elkezdték a búzából font kocsidíszek, kitűzők készítését, a szervezők véglegesítették a felvonulási rendet, a fogadalmi ünnep kísérőrendezvényeinek programjait, nagy sajnálkozásra valamennyit le kellett mondani. A szűkített programból elmarad a Tájházban szombatra tervezett TAKT rendezvény, amelyen bemutatták volna Léphaft Pál Grimasz és környéke című karikatúra-kiállítását, nem tartják meg ugyanott a szabadkai Jovančić--Bakos--Pálfi trió koncertjét és a vasárnap estére tervezett népzenei estet sem.

Ugyancsak elmaradt az I. Illés-napi aratóverseny is. Mint ismeretes, a versenyt nagyszámú hazai és külföldi résztvevővel az Óbecsei út mellett levő, úgynevezett Sárga tanyán szándékozták megszervezni vasárnap.

Egyedül a fogadalmi ünnep és a telepi templom felszentelésének 20. évfordulója alkalmából, az arcmaszk kötelező viselése, és az egymástól való biztonságos távolságtartás mellett, korlátozott hívőszámmal az egyházi megemlékezéseket megtartják. Meg kell említeni, hogy az Illés-napi 10 órai ünnepi nagymisét a kenyérszenteléssel a plébánia Facebook-oldalán élőben közvetítik. 

Koronavírus-rendelő Temerinben

A temerini egészségház a koronavírus járványban megbetegedettek számának megnövekedése miatt átszervezte az intézmény munkáját. Ennek értelmében az általános osztály ismét koronavírus-rendelővé alakult és itt csak a lázas, légzőszervi betegeket fogadják. Az általános orvosi rendelőket kihelyezték a Telepre és Kolonijára. A járeki és a szőregi rendelők maradtak.

A belgyógyászatot és a szemészetet áthelyezték a kádfürdőbe, a mozgásszervi megbetegedések kezelésére és gyógyítására alakított rendelőbe, azzal hogy a szemészet dolgozói szabadságon vannak. A rendelők a következő telefonszámon érhetők el: Telep: 841-658, Kolonija: 845-773, Járek: 848-039, Szőreg: 849-004, kádfürdő: 843-301, koronavírus-rendelő: 062/507-699, 210-22-29, sürgősségi osztály: 194 (vezetékesről és mobilról).

A járvány második hullámának kezdete óta – az egészségház hivatalos adatai szerint – 36 személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét.

Forró napokon lehetetlenség a fürdő területén tartani a szociális távolságot (Góbor Béla felvétele)

Forró napokon lehetetlenség a fürdő területén tartani a szociális távolságot (Góbor Béla felvétele)

Bezárták a fürdőt Temerinben

A temerini községi válságtörzs csütörtöki ülésén a koronavírus-járvány veszélyének fokozódásával saját hatáskörében azonnali hatállyal elrendelte a fürdőközpontot üzemeltető kommunális közművállalatnak a strandfürdő és a meleg vizes medencék 15 napra történő bezárását. Döntöttek arról is, hogy a piacokon az árusok és a vásárlók egészségének védelme érdekében, a kétméteres szociális távolság betartása mellett kötelező az arcmaszk viselése. A piacokon csak minden második asztal használata engedélyezett. A rendelkezés betartására a kommunális közvállalatot kötelezték. A törzskar figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását a községben, és annak függvényében dönt a mostani rendelkezések esetleges meghosszabbításáról.