2024. április 20., szombat

Bezártak a piacok, a strandfürdő, és lefújtak minden rendezvényt

Ada községben újabb korlátozásokat vezettek be – A VMSZ helyi szervezte a piacok biztonságos működtetését szorgalmazza

Ada község válságtörzse péntektől újabb korlátozásokat léptetett életbe a koronavírus-járványhelyzet, a községben regisztrált a Covid–19-megbetegedések és a vírusfertőzés terjedésének megelőzése végett. A községi válságtörzs közleményben tudatta, hogy Ada községben kötelező a védőmaszkok viselete minden zárt helyiségben, valamint a szabadban is olyankor, amikor lehetetlen legalább másfél méteres távolságot tartani (sorok a boltok, a gyógyszertárak, a bankok, a posta stb. előtt).

Ada (Csincsik Zsolt felvétele)

Ada (Csincsik Zsolt archív felvétele)

A kiskorú és a különleges szükségletű gyermekek szülei vagy gondviselői kötelesek gondoskodni arról, hogy a gyermekek védőmaszkot viseljenek. Tilos a 10 főnél nagyobb létszámú gyülekezés a beltéri és a kültéri nyilvános helyeken. A községi válságtörzs elrendelte, hogy a civil szervezetek, a helyi közösségek és a magányszemélyek halasszák el a tervezett rendezvényeiket és összejöveteleiket addig, amíg a vírusfertőzés terjedésének veszélye elmúlik. A községi válságtörzs rendelete értelmében péntektől meghatározatlan időre bezárt az adai strandfürdő, valamint a község területén minden piac a vírusfertőzés terjedésének veszélyének megszűnéséig. Továbbá elrendelték a járdák, az utcák és az összes közterület kötelező fertőtlenítését. A válságtörzs azt ajánlja a szülőknek, hogy átmenetileg ne vigyék a gyermekeiket az iskoláskor előtti intézménybe, vagyis bölcsődébe és napközibe, amennyiben az elhelyezésükre bármilyen más lehetőségük van. Továbbá felhívják a lakosság figyelmét, hogy alkalmazzák a fokozott higiéniai intézkedéseket, legyenek felelősségteljesek, és tartsák be a köztársasági kormány és a községi válságtörzs ajánlásait és rendeleteit.

A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi elnöksége nyílt levélben kérte fel Ada község törzskarát, hogy a piacok bezárásáról hozott rendeletét vizsgálja felül, és a bezárás helyett teremtse meg a piacok biztonságos működésének körülményeit a rendszeres fertőtlenítés és a védőeszközök biztosításával, ahogyan az más, környező községekben jellemző. „A bezárt piacok komoly gazdasági károkat okoznak főként a helyi kistermelőknek. Azt javasoljuk, hogy a piacok bezárására csak akkor kerüljön sor, ha a biztonságos körülmények, a biztonságos működtetés nem fenntartható, és az veszélyezteti Ada község lakosainak egészségét, vagy amennyiben erről országos szintű rendelet lép hatályba. Ezen nyílt levelet elsőként Ada község törzskarához juttattuk el” – áll a nyílt levélben. Tóbiás József, a VMSZ községi szervezetének elnöke lapunknak elmondta, hogy a nyílt levéllel nem kívántak politikai vitát indítani, de szerintük egy kis odafigyeléssel meg lehetne biztonságos körülmények között szervezni a piacot, legalább hetente egyszer. Az elképzelésük szerint a piactér fertőtlenítése mellett minden második asztalt használnák az árusok, két bejáratnál a vásárlóknak biztosítanák a fertőtlenítőszert, és mindenkit köteleznének a védőmaszk viselésére.

Bilicki Zoltán adai polgármester nem sokkal később válaszolt a VMSZ községi elnökségének nyílt levelére: „Szeretném tudatni a község polgáraival, hogy szerda délutántól községünkben két koronavírus-fertőzött személy van regisztrálva, ami arra kényszerített bennünket, hogy az előző hétvégén meghozott intézkedéseken szigorítsunk, és megtegyünk mindent annak érdekében, hogy a fennálló helyzetet stabilizálni tudjuk, illetve hogy a fertőzöttek száma ne növekedjen községünkben. Az intézkedések célja az volt, hogy megakadályozzuk a közterületeken, vendéglátóipari létesítményekben, boltokban, bankokban stb. a tömegek kialakulását, ahol nem lehetséges a biztonságos távolságtartás, többek között a piacon is. Szeretném hangsúlyozni, hogy a helyzet helyi, tartományi és köztársasági szinten is jóval súlyosabb, mint tavasszal volt, és ezzel összhangban próbálunk intézkedéseket foganatosítani. Úgy gondolom, hogy ez a mindannyiunk számára nehéz időszak nem a politikai pontszerzés ideje, hanem mindenkinek fel kell mérnie, mivel járulhat hozzá ahhoz, hogy a fennálló helyzet ne romoljon tovább. Minden jóindulatú javaslatnak teret adunk, amelyek, úgy gondolom, nem a közösségi portálokon keresztül kell, hogy érkezzenek. A jelenlegi helyzetre való tekintettel és mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében javasoljuk községünk polgárainak és termelőinek, hogy továbbra is használják a már sikeresen működő online piacot, amelyet a http://pijaca.povrtarimol.org.rs/online-piac/ internetes oldalon találnak meg” – tudatta válaszában a polgármester.