2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS VAJDASÁGBAN

Rekordszámú új fertőzött Újvidéken

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint Vajdaságban csütörtökön 179 új koronavírussal fertőzött személyt vettek nyilvántartásba, ebből 96 személy újvidéki lakos. Július 1-jétől napjainkig 1001 polgárnál mutatták ki a vírus jelenlétét. Az intézet tájékoztatása szerint a járvány kezdete óta Vajdaságban 3346 esetet tartanak számon, ebből 380-at Újvidéken. A tartományban jelenleg körülbelül 1600 beteg van.

A Vajdasági Klinikai Központ (Fotó: Beta)

A Vajdasági Klinikai Központ (Fotó: Beta)

– A tartomány járványügyi helyzete kedvezőtlen, ami várhatóan tovább rosszabbodik. Vajdaság egészségügyi rendszere nagy tehernek van kitéve, és ha a növekvő tendencia nem áll meg, a rendelkezésre álló kapacitás hamarosan kevés lesz – állítják az intézet illetékesei.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere szerint a székvárosi betegek mintegy 20 százalékának súlyos tünetei vannak, ugyanakkor nagy ütemben növekszik a súlyosabb klinikai képet mutató fiatalabb korosztály száma.

– Abban az esetben, ha továbbra is ilyen rohamos tempóban nő a fertőzöttek száma, akkor körülbelül egy hét múlva megtelnek a kórházaink. Ezt követően nem tudom, hogy képesek leszünk-e újabb betegeket fogadni. Mindent megteszünk a vírus terjedésének lassítása érdekében, tovább rövidítsük a vendéglátóipari létesítmények, az üzletek és a bevásárlóközpontok munkaidejét, valamint bezárjuk az uszodákat és az edzőtermeket – emelte ki Vučević.

Hozzátette, a péterváradi Katonakórházat várhatóan a hétvégén COVID-kórházzá alakítják át.