2024. március 28., csütörtök

Tepavčević: A stagnálás is reményre ad okot

Darija Kisić Tepavčević (Fotó: Beta)

Darija Kisić Tepavčević (Fotó: Beta)

A járványstatisztikai adatok nem mutatnak robbanásszerű növekedést, de nyilvánvalóan el kell telnie egy bizonyos időnek ahhoz, hogy az újonnan fertőzöttek számában tartós csökkenésről lehessen beszélni. A járványgörbe jelenlegi, viszonylagos stagnálása is azt mutatja, hogy jó úton haladunk – nyilatkozta a Prva TV vendégeként Darija Kisić Tepavčević a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese.

A köztársasági járványügyi válságtörzs tagja kifejtette, a számadatok a vírus jelentős elterjedését és fertőző képességét jelzik, és jelenleg mindent meg kell tennünk a terjedésének megakadályozása céljából.

Arra is rámutatott, hogy a lakosság bezárása más országokban sem vezetett sok jóra, így a válságstáb egyik tagja sem gondolkodik azon, hogy a legdrasztikusabb megelőző intézkedéseket javasolja.

Kisić Tepavčević kihangsúlyozta, jelenleg a fiatalabb korosztály az, amelyik a leginkább kiteszi magát a megfertőződés lehetőségeinek. A koronavírus-járvány ezen hullámában a Covid-19 megbetegedések 65 százaléka a 20-49 éves korosztály tagjainál alakul ki.

A szakértő kiemelte, az egyetlen cél, hogy nullára csökkenjen a fertőzöttek száma.

A pénteken közzétett hivatalos adatok szerint 24 óra leforgása alatt 9910 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 392-nek az eredménye volt pozitív (4 százalék). Lélegeztetőgép segítségére a légzésben 184 páciensnek van szüksége, héttel többnek, mint egy nappal korábban. Egy nap alatt 10 személy hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel 452-re növekedett az elhunytaknak a száma, a halálozási arány 2,25 százalék. Jelenleg 4716 személyt gyógykezelnek kórházban.