2024. április 25., csütörtök

Magasból nézve Vajdaságra

A Fruška gora idegenforgalmi lehetőségei Európával versenyezhetnének
A Fruška goráról nézve Vajdaság a lábunk előtt hever

A Fruška goráról nézve Vajdaság a lábunk előtt hever

Amikor többnapos kalandtúrára vágyunk a friss levegőn, sokszor távoli tájak, esetleg az ország délebben fekvő részei jutnak eszünkbe idegenforgalmi célpontként. Az orrunk előtt    lévő értékeket sokszor észre sem vesszük a fásultságtól, pedig egész Vajdaság a lábunk előtt heverhet, mikor felmegyünk a Tarcal-hegység, vagyis a Fruška gora legmagasabb pontjára, a Vörös-bérc (Crveni Čot) 539 méteres csúcsára. A Vajdaság ékszereként is emlegetett, alföldből kitörő szigethegy az egyik legkülönlegesebb nemzeti park a tartományban. A látnivalókban gazdag és az idegenforgalom számos típusát felvonultató 348 négyzetkilométeren elterülő hegységnek délen a Száva és a Dráva folyók szabják meg keretét, északon pedig a tartományi főváros, Újvidék. Magától értetődik, hogy egy ekkora területen minden korosztály és embertípus megtalálhatja a saját felüdülését, az utazási költéségeket leszámítva, akár ingyen is. Természetjárás, fürdőzés, szellemi feltöltődés, borkóstolás, falusi turizmus – csak néhány abból a gazdag választékból, amit Vajdaság sajnos igen gyakran mellőzött hegysége kínál az élményekre éhes üdülni vágyónak.

FEL A HEGYRE!

Kiindulásképp nem árt egy térkép

Kiindulásképp nem árt egy térkép

Az Ürög-hágó remek start a természetjáráshoz

Az Ürög-hágó remek start a természetjáráshoz

Minden ámítást mellőzve, Vajdaság egyelőre nem áll az idegenforgalmi szervezettség magasfokán, de igyekszik felzárkózni. Amennyiben szeretnénk felmenni a Tarcal-hegységbe, de nem tudjuk, hogyan is kezdjünk hozzá, a legajánlatosabb ellátogatni először Újvidékre, és felkeresni valamelyik idegenforgalmi tájékoztató irodát. A Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet információs központjában, kezdőlépésként kaphatunk néhány jó tanácsot, útikalauzt, térképet, eligazítást, ha szervezett programot nem is. Varjú Péter, a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet munkatársa szerint hozzájuk leginkább külföldről érkeznek a kíváncsiskodók. Ők ritkán ajánlanak bármit is elsőként, inkább az ügyfelek érdeklődése alapján igyekeznek segíteni.
– A Fruška gora szinte korlátlan lehetőségeket nyújt, a távolabbi országokból érkezőket az érdekli leginkább, milyen a vajdasági életstílus, ezért főleg a falusi turizmus vonzza őket, a régi mesterségek, a helyi étel- és italkülönlegességek. Ami az itthoni turistákat illeti, a kolostori zarándoklat, a szellemi feltöltődés nagyon népszerű, a fiatalok pedig az aktív pihenés miatt mennek, gyalogolni, kerékpártúrára, lovagolni – mondta az infóközpont dolgozója, aki azt is megosztotta velünk, hogy az ő hivataluk nem szervez idegenforgalmi túravezetést a hegységre, csak információt nyújtanak.
Egy jó térképpel a kezünkben, busszal illetve autóval is útnak indulhatunk, és eldönthetjük: szervezetten, illetve önszervezéssel vágunk a vajdasági hegyi kalandba. Első célpontként például az Ürögi-hágóhoz ajánlatos felmenni, ahová buszok is indulnak Újvidékről. A Fruška Gora Nemzeti Park bázisa is ott található. Az itt dolgozókhoz bátran fordulhatunk, amennyiben túrázni vagy pihenni szeretnénk, és mi magunk sem tudjuk, hogyan kezdjük ehhez. A nemzeti park 20 főig szervez kirándulásokat körülbelül 7000 dinárért csoportonként. Az érdeklődő a hivatalos weboldalon keresztül írásban, vagy személyesen is felveheti a kapcsolatot a park munkatársaival. A levélben meg kell határozni az érdeklődés célját, ez lehet vallási cél, gasztronómia, környezet-megismerő, valamint ezek kombinációja is. Az igényekkel összhangban az idegenforgalmi szakemberek felajánlják a már meglévő idegenforgalmi útvonalak lehetőségeit, de természetesen új utakat is kidolgoznak a kérésekkel összhangban.
– A legnagyobb érdeklődés a kisebb hegyi túrák iránt van, amelyek 5–10 kilométert foglalnak magukba, és a közeli kolostorokba vezetnek. Akik hosszabb távon szeretnének mozogni, akár az összes látványosságot szeretnék megtekinteni a hegyen, azoknak szükséges járművet biztosítaniuk, mivel nem áll a rendelkezésünkre szállításra alkalmas eszköz, esetleg csak néhány főre. A megbeszélt helyeken és időben találkozunk, ahonnan együtt mehetünk tovább a kijelölt célok felé – mondta el Miljana Čekić, a nemzeti park információs központjának munkatársa.
Akit nem érdekel a szervezett idegenforgalom, viszont szeretne egy előadást meghallgatni a hegység történelméről és látványosságairól, az is eljöhet ide, mert a nemzeti park munkatársai készségesen állnak a szolgálatukra egy bemutató erejéig. Ami még fontosabb, az Ürögi-hágó remek hely egy igazi kötetlen kaland megkezdésére, csak el kell indulni a partizán, vagy ahogyan régebben nevezték, a Savoyai Jenő tiszteletére elnevezett Savoyai-utakon.

ADJUK ÁT MAGUNKAT A TERMÉSZETNEK!

Az ösvények jelzései a fákon láthatóak

Az ösvények jelzései a fákon láthatóak

A hegységen számos pihenőhely várja a fáradt utazókat

A hegységen számos pihenőhely várja a fáradt utazókat

Az egyik legközkedveltebb idegenforgalmi ágazat a Fruska gorán az ökoturizmus. A természet csodáinak körbejárásához az egyik legjobb választás a gyalogtúra. Ehhez nem kell sok minden, az alapvető túrafelszerelés mellett, elég csak elindulnunk a piros szívvel megjelölt fák szegélyezte ösvények valamelyikén, egy megbízható térképpel a kezünkben, hátizsákunkban vízzel, zsebünkben pénzzel. A Fruška Gora Maraton szervezőinek köszönhetően majdnem egy tucat útvonal áll rendelkezésünkre, az 5 kilométeres szakasztól kezdve egészen a 135 kilométeres ultramaratonig. Amennyiben a rejtett természeti kincsek, az egészségünk őrzése, testünk frissítése érdekel bennünket, ez a legbiztosabb módja az élmények gyűjtésének, csak rá kell lépni az ösvényre. Az utunk során találhatunk több kisebb patakot, megtekinthetjük a Vrdnik feletti Lazin Vir, vagy a Dombovački, Srneći vízesést, de azért ha megszomjazunk, ne ezek vizét fogyasszuk, van számos forrás is a hegységen a túraútvonalak közben, mint a Zjalina, a Vidarkovac, a Kumpula, melyekből bátran meríthetünk szomjunk oltása érdekében. Utunk során több tavat is megtekinthetünk, ezek jelentős része mesterséges, némelyikük halállománnyal is rendelkezik, és alkalmasak a sporthorgászatra, mint a Dobrodol, Bruje, de érdemes ellátogatni a Ledincei-tóhoz is, ahol több ismert filmet is forgattak, káprázatos szépségét megörökítve. Ügyességgel és kitartással a vadon élő állatokat is megleshetjük, érdekes és ritka növényfajtákkal is találkozhatunk, több apró településen áthaladunk, ahová betérhetünk felfrissülni és megpihenni. Szükség esetén, ha ránk szállna az éj, szobát illetve bungalókat is bérelhetünk. Ezek ára 1000 dinártól indul, 3000 dinárért már igen kellemes környezetben tölthetjük az éjszakát, ahol házi reggelit is készítenek nekünk, amennyiben tanyán szállunk meg, a munkálatokba is betekintést nyerhetünk. Mindegyik faluban tárt ajtókkal várják a túrázókat, és nem szükséges semmilyen előzetes egyeztetés. Fontos kiemelni, hogy a nemzeti park alkalmazottai gondoskodnak a látnivalók megismeréséről és a tájékoztatásról is. A kijelölt partizánútvonalak mentén több pihenőhely és kilátó is áll, ahol táblákról olvashatjuk le a tájékoztatókat. Az eltévedéstől nem kell tartanunk, hisz a hegységen lakó falusiak már hozzászoktak a látogatókhoz, bárki szívesen útba igazít bennünket.

BORTERMELÉS ÉS KOLOSTOROK

Vrdniken termálfürdőzhetünk is

Vrdniken termálfürdőzhetünk is

A redneki vár maradványai a magasból figyelik a fejlődő idegenforgalmat

A redneki vár maradványai a magasból figyelik a fejlődő idegenforgalmat

A Grgeteg kolostor bejárata

A Grgeteg kolostor bejárata

Sok látogató van, akinek az említett önszervezéses kalandtúra már nehezére esik, illetve ő maga a fizikai pihenést igényli. Ez esetben is több lehetőség áll rendelkezésre az érdeklődőknek. A hegységet viszonylag jó minőségű aszfaltburkolat is átszeli, pihenők a gépjárművek részére is ki vannak alakítva, ezzel a módszerrel már átadhatjuk magunkat a luxusturizmusnak, bejárhatjuk az egymástól távol eső borutakat, szállásokat, elmehetünk fürdőkbe, de számos hotel is várja a látogatókat, igen váltakozó áron, ahol napi 50–150 euró közötti összeget kérnek el egy-egy éjszakáért. A hegység sok kirándulóhelyet rejt, mint a Letenka, Popovica, Zmajevac, ahol gyakran találkozhatunk táborozókkal, érdemes ellátogatni a Vrdnik, Lednik, Ürög, Karlóca településekre, ezeken a helyeken a mai napig számos templom és épület még a Monarchia idejében épült. Idegenforgalom szempontjából a legjelentősebb közülük Vrdnik, ahol még a régi vár nyomait is megtekinthetjük. Itt egyébként az etnofalu mellett egy igen jelentős újabb beruházású termálfürdő is várja a pihenni vágyókat, de itt található az A kategóriás Premier Aqua Szálloda is, ami a luxusturizmust szolgálja. A borászat szintén külön figyelmet érdemel, hiszen Szerémség ezen része már a középkorban is jelentős bortermelő vidék volt, ez most sincs másképp, köszönhetően a kontinentális éghajlatnak, a homokos, üledékes talaj minőségének. A borturizmus virágzik, amikor termelőket látogatunk meg, akár a készítés módjába is betekintést nyerhetünk, ha jó időszakban érkezünk. A legkiemelkedőbb borászatok közé tartozik a Kovacevič, Deurić, Sijački, Kis, Erdevik, Banoštora, Čerevića, Neština pincészetek.
Sokan a vallási zarándoklat miatt mennek a Tarcalra, ezért az idegenforgalmi ágazatok közül a pravoszláv kolostorok meglátogatása előkelő helyet foglal el. Jelenleg 16 szakrális létesítmény látogatható a hegységben, többek között a Grgeteg, a Velika Remeta, a Krušedol, a Jazak kolostorok is itt vannak. Az egyik legközkedveltebb a Novo Hopovo kolostor, amely a hegység építészeti szempontjából is jelentős, itt igen finom borokat is vásárolhatunk magunknak.
A Fruška gora itt nyújtózkodik felettünk, mégis elfelejtjük. Pedig közelsége miatt nem kell sem túl sok pénz, sem nagy szervezés ahhoz, hogy ellátogassunk ide. Kisebb utánjárással minőségesen tudjuk eltölteni a szabadidőnket, és számos tevékenység közül válogathatunk.