2024. március 29., péntek

Csak a kárászokra volt veszélyes

Herpeszvírus okozta halpusztulás a Topolyai-tavon

A közelmúltban az ezüstkárászok pusztulását észlelték a Topolyai-tóban. Linder Zoltán, a topolyai Jezero–Tó Környezetvédő és Sporthorgász Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy nyolc-tíz napon keresztül volt ez intenzíven tapasztalható, pár mázsányi hal tetemét kisodorta a víz a partra, de rendre eltávolították és az előírt módon megsemmisítették a tetemeket.

Mivel más halfajták pusztulását és egyéb rendellenességet sem észleltek, arra gyanakodtak, hogy csak ezzel a halfajtával történhetett valami. Végül a július 14-i keltezéssel kiadott laboratóriumi eredmények is ezt igazolták: a kárászokat egy herpeszvírus támadta meg, mely emberre és más halfajokra is teljesen veszélytelen.

Linder elmondta, hogy július első napjaiban észlelték az ezüstkárászok pusztulását a Topolyai-tóban. A korábbi tapasztalatok alapján azt gyanítottak, hogy feltehetően a kedvezőtlen élettani körülmények és nem a tó vizének mérgezése, vagy szennyezése okozta a halpusztulást, mert nem találtak más fajok elpusztult egyedeit. Az egyesület aktivistái, valamint a Komgrad Kommunális Közvállalat munkatársai a partra vetődött haltetemeket rendszeresen begyűjtötték, még mielőtt bomlásnak indultak volna. A halpusztulás csak a tó egyes részeiben volt tapasztalható. A Szerbiai Közegészségügyi Intézet halbetegségekben illetékes nemzeti laboratóriumában vizsgálták meg az elküldött haltetemeket, és az egyesület most a Facebook-oldalán közzé is tette az analízis hivatalos eredményét. A 01-4942 iktatószámmal elküldött, 2020. július 14. dátummal ellátott jelentés szerint egy csupán bizonyos fajta halakra ártalmas vírus, a Ciprini herpesvirus-2 (CyHV-2) okozta a kárászok (C. carassius) és az ezüstkárászok (C. gibelio) elhullását.

A vírus okozta betegséget Európa és Ázsia több országában is kimutatták a kárászoknál. A CyHV-2 vírus más fajtájú halakra és emberre veszélytelen. A kárászokat is csak akkor fertőzi meg, ha a vízhőmérséklet tartósan 20 és 30°C fok közötti. Az egyesület képviselői és az illetékesek továbbra is figyelemmel kísérik a helyzetet, a folyamatos felügyelet egyébként akkor is megvan, amikor nem észlelnek semmilyen szokatlan dolgot.

Az ezüstkárász (Carassius gibelio), más néven ezüst gibbélió, kínai kárász, jövevényponty, vagy kövikárász őshazája Kelet-Ázsia és Szibéria. Mára azonban Európa vadvizeiben is elterjedt. Az ezüstkárászban, valamint közeli rokonában, a tenyésztett aranyhalban (Carassius auratus) az aranyhal vérképzőszervi elhalását okozó herpeszvírust (CyHV-2) világszerte kimutatták. Elsőként Japánban izolálták ezt a vírust még 1995-ben.