2024. április 19., péntek

Zöld, az éltető erő

A képzőművészet mesterei alkottak a héten a bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelepen

 A Zöld címet viseli az idén a 42 éves bácskossuthfalvi 9+1 Nemzetközi Művésztelep mesterkurzusának irányvonala, a vezetője pedig Zsáki István. A hétfőtől szombatig tartó tábort a koronavírus miatt ugyan nem halasztották el, de az előírt óvintézkedések mentén rendezték meg – tudtuk meg Forró Krisztiántól, a találkozó szervezőjétől.

Zsáki István, az idei mesterműhely házigazdája (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Zsáki István, az idei mesterműhely házigazdája (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Nagyon sajnáljuk hogy így alakult, de természetesen megértjük azokat a meghívott vendégeinket, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak csatlakozni az ez évi nyári mesterműhelyhez. Sajnos a körülmények, illetve a gyülekezésre vonatkozó szabályok további szigorítása miatt a hagyományos táborzáró, nyilvánosan is megtekinthető kiállításunk ezúttal elmarad. Ezt azért is sajnáljuk, mert ekkor tudnak a festők szemtől szemben találkozni a falubeli művészetkedvelőkkel, és egy rangos kulturális esemény az általában muzsikával fémjelzett kiállításmegnyitó Bácskossuthfalván. Az alkotók munkáiból katalógus készül, illetve online összefoglalót tervezünk összeállítani. A képzőművészek a határátlépési korlátozások miatt Vajdaságból érkeztek ezúttal.

Még a múlt évi mesterműhely alkalmával hozták meg az alkotók a döntést, hogy idén nyáron a felvidéki Bot Maja, és Zsáki István Topolyáról lesz a tábor házigazdája. Úgy alakult, hogy sajnos Bot Maja a határátlépési korlátozások miatt nem tudott jelen lenni, ezért őt a következő tábor élére várjuk, így Zsáki István egyedül vállalta magára az ez évi feladatot.

– Májusban sajnos nem tudtuk megtartani a művésztelep alapítóinak a hagyományos táborát. Ez a Magyar Nemzeti Tanács által is egy kiemelt jelentőségűként támogatott rendezvény. Reménykedünk benne, hogy augusztusban vagy szeptemberben be tudjuk pótolni az elmaradt összejövetelt. Illetve a közeljövő terveinkhez tartozott még egy, a telep elmúlt hároméves tevékenységét bemutató összefoglaló tárlat megszervezése is – mondta Forró Krisztián.

Zsáki István, a mesterműhely vezetője elmondta, hogy mindenképpen szerették volna megszervezni a tábort, hiszen már szinte hazaérkeznek nyaranta Bácskossuthfalvára.

– A zöld az ég és a föld színének a keveréke, a megújhodás, a tavasz, a fiatalság jellemzője, ugyanakkor a Biblia azt mondja, hogy a sátán szeme is zöld, és a mérgeket is zöld színnel szokták ábrázolni. Szerencsére a zöldet mint színt, mint jelentéssel bíró árnyalatot többféle formában is meg lehet ragadni, akár kompozíció alapja is lehet, ugyanakkor egy táj ábrázolása a zöld színnél kezdődik – ismertette Zsáki, mint ahogy azt is, hogy a helyzet ellenére Lázár Tibor, Miroslav Jovančić, idős és ifjabb Novák Mihály, Csernik Attila tett eleget a meghívásnak. A 9+1 Nemzetközi Művésztelep idei mesterműhelyét magánszemélyek mellett a falu helyi közössége, Topolya önkormányzata, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta, valamint a Magyar Nemzeti Tanács.