2024. április 19., péntek

Egyszer használatos, címeres és terepmintás

A védőmaszkok ára 44 és 300 dinár között mozog

A Szabadkai Városi Válságkezelő Törzskarnak az országos intézkedésekkel összhangban meghozott parancsa értelmében zárt területeken kötelező a védőmaszkok viselése, akárcsak szabad területen is, amennyiben nincs lehetőség a másfél méteres távolságtartásra. De hol szerezhetőek be a maszkok és mennyire kell a pénztárcánkba nyúlnunk értük? A város központját járva pénteken ennek a kérdésnek jártunk utána.

A szabadkaiak többsége szabad területen is hord védőmaszkot (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkaiak többsége szabad területen is hord védőmaszkot (Fotó: Gergely Árpád)

Először néhány gyógyszertárba tértünkbe. Itt főleg egyszer használatos maszkok kaphatóak. Az áruk 44 és 70 dinár között alakul. Hiány nem tapasztalható ebből a termékből, körutunk során csupán egyetlen gyógyszertárban nem volt készleten szájmaszk. Az ott dolgozók azonban elmondták, hogy délután már érkezik az új áru. A maszkokat egyébként ott eddig 47 dinárért árulták.

Az egyszer használatos és a fehér textilmaszkok 100 dinár alatt beszerezhetők (Fotó: Gergely Árpád)

Az egyszer használatos és a fehér textilmaszkok 100 dinár alatt beszerezhetők (Fotó: Gergely Árpád)

A gyógyszertárakat járva arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon az egyszer használatos maszkokat valóban csak egyetlen alkalommal viselhetjük, vagy akár többször is felvehetjük. Érdekes módon a gyógyszerészektől nem kaptunk egyértelmű választ erre a kérdésre. Az egyik gyógyszertárban azt válaszolták, hogy ha több órán át viseljük a maszkot, ajánlatos használat után eldobni. Egy másik gyógyszertárban érdeklődésünkre viszont azt mondták, ha a maszkot a nap végén lefertőtlenítjük, két-három alkalommal még felvehetjük.

A labdarúgócsapatok logóival ellátott maszkok a legdrágábbak (Fotó: Gergely Árpád)

A labdarúgócsapatok logóival ellátott maszkok a legdrágábbak (Fotó: Gergely Árpád)

A gyógyszertárak mellett Szabadka központjában számos más üzletben is beszerezhetjük a koronavírus fertőzés elleni védekezés egyik legfontosabb eszközét. Az egyik kínai bevásárlóközpontban szintén egyszer használatos maszkokat vásárolhatunk. Azonban itt nem darabra, hanem csomagban árulják, amely tíz maszkot tartalmaz. Ára 350 dinár. Aki viszont tartósabb anyagból készült maszkot keres, az a ruha- és textiláru-üzletekben kimosható, többször használatos maszkokat vehet. Ezek a maszkok már a divatot is követik. Különböző színű és mintázatú van belőlük. Ennek függvényében mozognak az árak is. Az egyik ruhaüzletben egyszínű, többek között, piros, zöld, kék maszkokat láttunk, amelyek felnőtt és gyermekméretben is kaphatóak. Az előbbinek 85, míg az utóbbinak 70 dinár darabja. Egy másik üzletben terepmintás maszkokat találtunk, különböző zöld és szürke színkombinációban, de itt is kapható egyszínű változat. Áruk 100 és 120 dinár.

Városunkban azonban volt valaki, aki a járvány idején is gondolt a fociszurkolókra. Az egyik textilnyomtató műhelyben különböző hazai és külföldi labdarúgócsapatok logóival, valamint az ország címerével ellátott maszkokat szerezhetnek be az érdeklődők. Az áruk viszont éppen ezeknek a legborsosabb, 300 dinár.