2024. április 20., szombat
ÓBECSE

Ajánlások az új koronavírussal való fertőzés terjedésének megakadályozására

Tekintettel a súlyosbodó járványügyi helyzetre, az óbecsei egészségügyi tanács is fontosnak tartotta, hogy konkrét ajánlásokkal forduljon a község lakosságához.

Az óbecsei önkormányzat elég jól teljesített, de még sok lehetősége van a javulásra (Fehér Rózsa felvétele)

Az óbecsei önkormányzat épülete (Fehér Rózsa felvétele)

„Amennyiben megfázásos tüneteket észlel, láza van, vagy nem érzi az ízeket és szagokat, maradjon otthon, és hívja fel az orvosát. Tartsa tiszteletben az izolációs intézkedéseket, amennyiben orvosa ezt előírja; biztos, hogy ez nem lesz ínyére, de felelősségteljesnek kell lennünk magunkkal szemben és mások iránt is. Ne használjon antibiotikumokat vagy más gyógyszereket anélkül, hogy előzetesen egyeztetne erről orvosával! Ha elhagyja otthonát, feltétlenül viseljen maszkot, amennyiben másokkal egy térségben tartózkodik, és kültéren is, ha nagyszámú emberrel érintkezik. A maszkot úgy viselje, hogy eltakarja a száját és az orrát is, majd miután levette, dobja el. A maszk eltávolítása előtt mosson kezet meleg vízzel és szappannal, vagy fertőtlenítse a kezét. Legalább 20 másodpercig mossa a kezét meleg vízzel és szappannal. Soha ne felejtsen el kezet mosni, miután belépett otthonába, megérkezett a munkahelyére, érintkezett nyilvános felületekkel, emberekkel vagy állatokkal. Nyilvános helyeken való tartózkodás után, ha nem tudja megmosni a kezét, tisztítsa meg fertőtlenítőszerrel.

Ne érintse meg a kezével az arcát, az orrát, a szemét és a száját!

Köhögés vagy tüsszentés esetén használjon papír zsebkendőt, amelyet használat után azonnal dobjon a szemétbe. Tartson legalább másfél méter távolságot más emberekkel. Viseljen gondot otthona és munkahelye rendszeres higiéniájára, szellőztesse a helyiségeket gyakran. A felületek fertőtlenítéséhez használjon 75%-os alkoholt, asepsolt, vizes klóroldatot. Ne felejtse el időnként fertőtleníteni autóját, kulcsait, mobiltelefonját, szemüvegeit, pénztárcáját!” – áll az egészségügyi tanács ajánlásában.