2024. április 20., szombat
HATÁRON TÚLI KÖRKÉP

Történelmet írt, és még írhat a Sepsi

Befejeződött a bajnokság a szlovák élvonalban. A Fortuna Liga utolsó játéknapja előtt a DAC csapata még versenyben volt a 2. helyért, a dunaszerdahelyiek sorsa azonban nem a saját kezükben volt: Kalmáréknak ugyanis mindenképpen győzniük kellett Rózsahegyen, közben pedig szurkolniuk kellett a Mihalovce gárdájának, hogy ne kapjon ki Zsolnán. Nos, a 2. helyen álló Žilina együttese nem bízott semmit a véletlenre, és magabiztos, 5:0-s győzelemmel zárta a szezont, így a DAC 1:0-s idegenbeli sikere már nem sokat számított, a csallóköziek a tavalyi 2. hely után az idén a 3. pozícióban végeztek.

Romániában július 8-án és 9-én játszották le a nemzeti kupa elődöntőjének visszavágóit. A Sepsi OSK csapata a hazai 5:1-es diadal után a visszavágón 3:0-val intézte el a jászvásári Politehnicát, a sepsiszentgyörgyi klub így mindössze kilenc évvel a megalapítása után bejutott a román kupa döntőjébe, ahol a piros-fehérek ellenfele a bukaresti FCSB (az egykori Steaua) csapata lesz. „A mai estén történelmet írtunk! Kilenc éve alapítottuk a klubot, akkor még az volt a cél, hogy szentgyörgyi labdarúgás újra felkerüljön a román foci térképére. Ehhez képest most kupadöntősök vagyunk, és ezt már senki sem veheti el tőlünk!” – mondta a döntőbe jutás utáni örömittas pillanatokban Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa.

A Kovászna megyei város labdarúgását sokáig a Sepsiszentgyörgyi Olt képviselte, a klub éveken át stabil tagja volt a román II. ligának. A Sepsi Olt Sportklub ezt a hagyományt szerette volna továbbvinni: az új klub 2011-ben az V. osztályban kezdte el a bajnokságot, majd a 2015/2016-os szezonban már meggyőző fölénnyel jutottak fel a másodosztályba, ahol csak egy idényt töltöttek el, a fővárosi Juventus mögött ugyanis ők is feljutottak az élvonalba. A Sepsi már három éve a Liga 1-ben szerepel, és a csapat néhány nap múlva fennállásának legnagyobb sikerét érheti el, egy esetleges kupagyőzelemmel ugyanis a székely egyesület kiléphet a nemzetközi porondra. Üröm az örömben, hogy a nagy kupamenetelés mellett a piros-fehéreknek figyelniük kell a bajnokságra, mivel időközben becsúszott két idegenbeli vereség, így az OSK-t már csak három pont választja el az osztályozós pozíciótól. Hadnagy Attila sportigazgató szerint most az a legfontosabb, hogy a játékosok csak a focira összpontosítsanak, és a hátralévő hat fordulóban megnyerjenek legalább három mérkőzést, amivel matematikailag is bebiztosítanák a bennmaradást.