2024. április 19., péntek

Erős csoportban a Szombathely

Akárcsak az előző szezonban, a szombathelyi Falco ismét egy csoportba került a francia Dijonnal és a spanyol Zaragozával a férfi Bajnokok Ligájában. A szerdai sorsoláson eldőlt, hogy a tavalyi magyar bajnok e két csapaton kívül a cseh Nymburkkal, az orosz Nyizsnyij Novgoroddal, a török Bursával, a lengyel Lublinnal és egy selejtezős riválissal találkozik az október 13-án rajtoló főtáblán. A csoportból a legjobb négy jut tovább az egyenes kieséses szakaszba.
A Falco a 2019/20-as idényben újoncként, a selejtezőből feljutva a főtáblára, hat győzelemmel és nyolc vereséggel csoportja ötödik helyén zárt. A csapat ügyvezetője, Gráczer György most úgy fogalmazott, minden idők legerősebb mezőnye jött össze a BL-ben. Csoportjukból a Dijonnak minden esélye megvan a legjobb nyolc közé kerülésre, míg a Zaragozának ez már korábban is sikerült. A Nymburk cseh bajnok, a Nyizsnyij Novgoroddal a 2017/18-as idényben az Európa-kupában már találkoztak, a Bursa a török elithez tartozik, a Lublin viszont még nem indult a BL-ben.

Szerb edző a Vasas élén

A következő idényben a szerb Miloš Pavlović veszi át az élvonalbeli Vasas Akadémia női kosárlabdacsapatának vezetőedzői posztját. A klub honlapjának szerdai közleménye szerint hosszú távú megállapodást kötöttek a 35 éves szerb szakemberrel, aki hazája U20-as válogatottját is irányítja. Utóbbival a 2018-as soproni Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert. Pavlović az előző idényben a győriek szakmai munkáját irányította, ám decemberben – épp egy Vasas elleni vereséget követően – menesztették. A szakember Földi Attilát váltja a pasarétiek kispadján.

Halasztás az ABA-ligában?

A járvány miatt két héttel később indulhat a regionális ABA-liga következő szezonja. Montenegrói sajtóértesülések szerint a vezetők a hónap végéig elő fognak állni a döntéssel, tekintve, hogy egyes csapatok augusztus folyamán elkezdenék a felkészülést a jelenleg hivatalos tervek alapján. Ha valóban csúszik a kezdés, szeptember 19. helyett október 3-án rajtolna a bajnokság. A podgoricai Vijesti arról is ír, hogy hasonló döntést fontolgatnak az Euroliga vezetői is, az európai elittorna elvileg október 1-jén indulna.