2024. március 29., péntek
OLIMPIA

A NOB kitart a 2021-es rendezés mellett

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) változatlanul elkötelezett amellett, hogy jövőre megrendezzék a járvány miatt elhalasztott tokiói ötkarikás játékokat. „Továbbra is teljes mértékben elkötelezettek vagyunk amellett, hogy jövőre júliusban és augusztusban megünnepeljük az olimpiai játékokat” – hangsúlyozta Thomas Bach, a NOB elnöke szerdán.

Megerősítette, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatásait figyelembe véve több forgatókönyvvel is készülnek az olimpia 2021. július 23-ától augusztus 8-áig tartó veszélytelen megrendezésére. A szervezők törekszenek a játékok egyszerűsítésére és a résztvevők biztonságának garantálására, változatlanul utóbbi az első számú szempont a rendezésnél. Bach hangsúlyozta, a NOB nem akar nézők nélküli játékokat. „Olyan megoldáson dolgozunk, amely egyfelől garantálja minden résztvevő egészségének védelmét, másfelől tükrözi az olimpia szellemiségét” – jelentette ki, és arról is beszélt, hogy a szervezőbizottság jó munkát végez, erről pedig ma, a NOB ülésén fog további részleteket közölni.

Elhalasztották az ifjúsági nyári olimpiát

Négy évvel elhalasztották a 2022-re kiírt ifjúsági nyári olimpiát, amelynek így 2026-ban ad otthont Dakar – hozta nyilvánosságra szerdán közös döntését Szenegál és a NOB. Macky Sall szenegáli köztársasági elnök javaslatát Thomas Bach üdvözölte a témában folytatott tárgyalások után. A két vezető méltatta a dakari ifjúsági olimpia eddigi szervezési előkészületeit, amelyet a határozat nyomán megerősített bizalommal folytathatnak. Egyben Mamadou Diagna szenegáli NOB-taggal közösen kifejezték: elkötelezettek az első afrikai olimpiai esemény sikeres rendezése mellett. Hangsúlyozták, a döntés csalódást keltő lesz számos fiatal sportoló számára, azonban kérik a megértésüket.