2024. április 25., csütörtök

Mi fán terem a Covidinka?

Megjelent a magyar karanténszótár

Ahogyan terjed szét a koronavírus, korábban nem látott sebességgel jelentek meg az új szavak, amiket néhány hónap alatt Veszelszki Ágnes nyelvész, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszék tanszékvezető egyetemi docense gyűjtött össze s jelentette meg minap a Karanténszótár című könyvében.

A nyelvész kötetében az ez év januárja és júniusa között keletkezett, koronavírus-járvánnyal és a karanténhelyzettel kapcsolatos kifejezéseket 400 szócikkben gyűjtötte össze egy valódi szótárba: a címszót rövid definíció vagy magyarázat követi, s amennyiben akad más fogalomnak kidolgozott szócikke – utalásokat is tesz ezekre a szavakra, s az egészet egy példamondattal zárja le példaképpen:

Kenyérszűz: Az a személy, aki még nem sütött korábban kenyeret, ám a kijárási korlátozás alatt – hogy minél ritkábban legyen szükséges boltba menni – kenyérsütésbe fog, akár saját kovász felhasználásával.

Egyszerű recept, ez még a kenyérszüzeknek is menni fog!

(Dr. Veszelszki Ágnes: Karanténszótár; Interkulturális Kutatások Kft. Budapest, 2020)

A nyelvész a Qubit.hu tudományos hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy szókincsgyarapodás sebessége sosem volt még ekkora, mint az elmúlt hónapokban, s „a világméretű koronavírus-járvánnyal, a karanténnal, az életünk teljes megállításával, lelassításával olyan teljesen újszerű helyzetben találtuk magunkat néhány hónap alatt, hogy nem voltak fogalmaink az új, nyelven kívüli jelenségek megnevezésére. Ez a nyelven kívüli ok indokolhatja az új szóteremtések robbanásszerű megjelenését”. A könyvből többek között megtudhatjuk még, hogy ki is az a fotelvirológus, mi is az a vécépapír-bűnözés, de megtalálható, mi a Covidinka és a karanténháj is.