2024. március 19., kedd

Az inspirációtól a megvalósításig

Hétfőn kezdődik a szabadkai VM4K Top10 online kamasztábora, amely a legnagyobb magyar találmányokra fókuszál
Rózsa Zsombor online a VM4K-ból (Gergely Árpád felvétele)

Rózsa Zsombor online a VM4K-ból (Gergely Árpád felvétele)

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ hétfőn kezdi meg a Top10 online kamasztábort, amelynek a címe Magyarok, akik megváltoztatták a világot. Az izgalmas előadásokat és műhelymunkákat magába foglaló, július 25-éig, azaz a jövő héten szombatig tartó tábor, magyar feltalálókat és a legnagyobb találmányaikat helyezi középpontba. Az érdeklődők felvételről tekinthetik meg az ehhez kapcsolódó előadásokat, ezek a videóbejátszások mindenki számára elérhetőek lesznek a VM4K Facebook-oldalán 14, 16, és 18 órai kezdettel, de a tábor, az online műhelymunkák résztvevői csak azok lehetnek, akik korábban már regisztráltak. A kihívásokkal és kalandokkal teli hét legsikeresebb kamasztáboros alkotói értékes nyereményeket kapnak.

E tematikus tábor mottója: Mutasd meg magad! Inspiráld Te a világot! A VM4K szervezőcsapata úgy véli, hogy ebben a nehéz időszakban, amikor az egészségügyi helyzet megkövetelte társadalmi felelősségvállalás egyre nagyobb kihívások elé állítja a fiatalokat is, fontos megtalálni a közösségépítés alternatív formáit, fejleszteni a kreativitást, hogy a nyári időszak tartalmasan és hasznos teljen.

A programot is ebben a szellemben állították össze. Hétfőn Kotušević Andrea Horváth István mikrobiológusról tart előadást a művér kapcsán, Kucsov Borisz pedig a leghíresebb Drakuláról, Lugosi Béláról. Kedden Szegedi Melinda diákfeltaláló az e-Fáslit mutatja be, Pletikoszity Balázs pedig Neumann János érdemeiről szól. Szerdán Hodolik Boglárka Rátai Dániel informatikusról, a Leonar3Do program feltalálójáról ismertet fontos tudnivalókat, utána Gyetvai Gábriel Jedlik Ányosról, akinek a szódavíz magyar területen való gyártását köszönhetjük. Csütörtökön Milánovics Alex Rubik Ernőről tart előadást, aki a Rubik-kockával hódította meg a világot, Varga Zoltán Gábor Dénesről, a holográfia feltalálójáról, Muhi Bélától pedig megtudhatjuk, hogyan válhat valakiből sikeres vállalkozó. Pénteken Sándor Laura Bíró László Józsefre, a golyóstoll feltalálójára irányítja a figyelmet, Gyivánovity Dániel Galamb Józsefre, a Ford T-modell megalkotójára, Muhi Béla pedig ezúttal marketinges tudnivalókkal látja el a leendő vállalkozókat. Szombaton Tóth Bence diákfeltaláló tart előadást az általa kifejlesztett jeltolmács kesztyűről, végül pedig Kecsenovity Éva Szent Györgyi Albertről, a C-vitamin feltalálójáról.

Az online tematikus hét idején Rózsa Zsombor játékalkotó, a VM4K Top10 tábor vezetője, mindennap foglalkozást tart:

– Az eredeti elképzelés szerint a tábor élő találkozás által valósult volna meg műhelymunkák keretében. A helyzetre való tekintettel azonban online térbe kerül át. Óriási kihívás a számunkra, hogyan tudjuk ily módon is interaktívvá tenni. A résztvevőkkel hozzászólások, üzenetek révén kommunikálunk majd. A tábor lényegében magyar feltalálókat mutat be, tulajdonképpen a tíz legnagyobb találmányra fókuszál. Inspiráld Te a világot! címmel online műhelymunkát is tartunk, amely során egy társasjátékot hozunk létre. Rengeteg kiváló játékról mondhatjuk el, hogy hozzánk, magyarokhoz fűződik. Tudunk tehát miből meríteni, van kiktől inspirálódnunk, hogy mi is egyet megalkossunk. A résztvevőkkel öt napon keresztül öt lépésben haladunk, a cél az inspirációtól kezdve eljutni a megvalósításig és a brandépítésig. Az online táborozók megtudhatják, mik azok a fő állomások, amelyeket egy játékalkotó bejár, közben pedig feladatokat kell megoldaniuk. Lényegében kutató és elemző jellegű feladatokról van szó, így jutunk majd el a játék megalkotásáig. A résztvevőknek ez érdekes kihívást nyújthat – tudtuk meg Rózsa Zsombortól.