2024. március 19., kedd

Közelebb a természethez, közelebb az élethez

Szappankészítés, iskolakertek és távoktatás

A továbbképzésük fontosságáról kérdeztünk néhány pedagógust, akik részt vettek a XX. Apáczai Nyári Akadémia akkreditált továbbképzésén, Újvidéken.

Madarász Jolán: – Kémiát tanítok Nagykikindán. Harmadik alkalommal veszek részt a természettudományi szekció munkájában. A képzést szervező Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete jeles hazai és magyarországi szakembereket hívott meg. Kiemelném az optikai fizikai kísérleteket, a csillagászati témájú előadást a Földön kívüli életről is.

A színvonalas előadások és fizikakísérletek szorosan kapcsolódtak a mindennapi élethez. A gyógynövény témájú előadások során hallott elméleti tudnivalókat műhelymunka keretében alkalmaztuk a gyakorlatban. Online kapcsolással kísértük Härtlein Károly előadását és a bemutatott tanulságos fizikai kísérleteit, Muhi Béla fizikus pedig az érdekes kísérleteit a helyszínen mutatta be. A továbbképzés első napján kezdtük meg a szappankészítést Kanyó Anikó kémikus vezetésével. Otthon szoktam saját felhasználásra ilyesmit készíteni. A gyakorlati munka során még több tapasztalatot szereztem, és szaktanácsot is kaptam, hogyan lehet mind a szappanokat, mind a kenőcsöket hatásosabbá tenni. Hetedik-nyolcadik osztályos diákoknak tanítok, és az új tapasztalatot fel tudom majd használni a kémiacsoport keretében. A tanulóimnak egyébként tetszett, amikor gyógynövényes szappant készítettünk. Itt az alkalom, hogy bővítsük a tudást, és a szakcsoporton kipróbáljuk nemcsak a szappan-, hanem a kenőcskészítést, a gyógynövények felhasználását, ami közelebb viszi őket a természethez.

Jó előadást hallottunk az iskolakertekről is. Arra gondoltam, remek lenne, ha ezt pihenőkert, haszonkert, oktató iskolakert vagy bemutató kert formájában megvalósítanánk ott is, ahol én tanítok.

– Mi az iskolakertek kialakítását Zentán már el is kezdtük a biológia szakos kolléganő irányításával – kapcsolódott a beszélgetésbe Raffai Valéria okleveles technológus és mesterszintű diplomával rendelkező tanár, aki Zentán fizikát tanít 6. és 7. osztályos magyar és szerb ajkú tanulóknak a Petőfi Sándor és a Stevan Sremac Általános Iskolában. – A nyári akadémia előadásaira négy-öt éve járok, mert mindig újabb ismertekre, tapasztalatra teszek szert, új pedagógus kollégákkal ismerkedem, és a visszajárókkal találkozom.

Nagyon sok kísérletet láttam az elmúlt években. Többek között Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Kara Fizikai Intézetének munkatársa és Róka András tanár úr mutatta be őket, valamint Muhi Béla fizikus, aki tanárom volt az újvidéki gimnáziumban. Szeretem a kísérleteket, és úgy éreztem, azok hiányoznak a tapasztalathoz, hogy könnyebben tudjam a gyerekeknek előadni. Az idén noha részben online tanításunk volt Härtlein Károllyal, továbbá Kopasz Katalinnal és Szalai Tamással, a Szegedi Egyetem két tanárával, szépen megszervezték számunkra a képzést. Fontos és színvonalas informatikai előadást tartott két tanár, akik a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban tanítanak. Az élvezetes előadásokból sok újat hallottunk, és egymással tapasztalatot cseréltünk. Nyugdíj-közelben is érdekelnek az új dolgok és új képzések. Valóban úgy gondolom, ahogy mondják: fontos az életfogytiglani tanulás. A távoktatással kapcsolatban is nagyon hasznos tanácsokat kaptunk, valószínűleg még vár ránk ilyen oktatás.

Ehhez fűződő tapasztalatairól kérdeztük Salatić Zsuzsannát, aki az újvidéki Április 7-e Egészségügyi Középiskolában tanít biológiát.

– Nálunk elég simán folyt a távoktatás. Mi, tanárok előbb üzeneteken keresztül áttanulmányoztuk a lehetőségeket, és rájöttünk, erre a célra a legmegfelelőbb a Google Tanterem (Google Classroom) szolgáltatás. A tantárgyam, a biológia éppen alkalmasnak bizonyult a digitális távoktatásra. Szép leckéket készítettem, küldtem a diákoknak, a témákról, az óra anyagáról rövid vázlatot készítettem, sok képet beiktatva a szövegbe. A távoktatás egyedüli hátrányának tartom a megtanult tananyag ellenőrzését, visszakérdezését és az osztályzást. Aki azonban akart tanulni, az megtanulhatta az anyagot, mivel gyakorlati feladatokat, gyakorlati kérdéseket kaptak tőlem. A diákok különböző beszámolókat készítettek, főleg az ökológia témaköréből. Mindenkire külön téma kutatását bíztam. A fiatalok anyagot kerestek, gyűjtöttek, dolgoztak fel. Beszámoltak a globális klímaváltozásról, a tengerszint emelkedéséről, arról, hogy világszinten milyen következményekkel jár a sarki jégtakaró olvadása, hogyan tudnánk ezen segíteni, továbbá írtak a szervezett szeméttárolók kiépítéséről, valamint arról, hogyan látják ők a hulladék-újrahasznosítás megoldását és egyéb időszerű kérdéseket. A tartalmas beszámolóikból láttam, mennyire foglalkoztatják őket a feladott témák. Ahogy kértem, a legújabb hazai és külföldi adatok felhasználásával többoldalas munkákat küldtek, gazdag képanyaggal illusztrálva.