2024. április 25., csütörtök

Külföldről akadálymentes a hazatérés

Görögországból Bulgárián és Észak-Macedónián keresztül is jöhetnek a szerb turisták

A járványügyi helyzet miatt egyre több ország tekinti Szerbiát kockázatos országnak, s miután az Európa Tanács véglegesen eltávolította Szerbiát az utazás szempontjából biztonságos országok listájáról, egyes országok esetében az átutazás is lehetetlenné vált. Felmerült a kérdés, mi lesz a külföldön tartózkodó szerb állampolgárokkal.

Aleksandar Seničić, a Yuta (Idegenforgalmi Ügynökségek Nemzeti Szövetsége) igazgatója a Kurir napilapnak elmondta, jelenleg is mintegy 10 ezer szerb turista tartózkodik csak Görögország területén. Annak ellenére, hogy Bulgária a héten már lezárta ideiglenesen a határait a beutazó szerb állampolgárok előtt, a nyaralásról hazatérő turisták mégis átutazhatnak majd az országukon karanténkötelezettség nélkül, ám nyilatkozatot kell adniuk, hogy azonnal elhagyják az Bulgária területét.

A nyilatkozat egy formanyomtatvány kitöltésével történik, amelyen fel kell tüntetni a személyes adatokat, az útlevélszámot, az utazás célját, illetve arról is nyilatkozni kell, hogy az illetőn nem észlelhetők a koronavírus tünetei, és az elmúlt 14 napban nem lépett kapcsolatba fertőzött személlyel, továbbá, hogy tiszteletben tartja az óvintézkedéseket, és a lehető legrövidebb időn belül elhagyja az ország területét.

A Novosti napilap szerint Észak-Macedónia is leegyszerűsítette a Görögországból hazatérő szerbiai turisták számára az utat, megnyitotta számukra az Evzoni-Bogorodica határátkelőt. Habár Észak-Macedónián az áthaladás is kötelező PCR-teszthez kötött, július 15-étől már nem kérik az átutazóktól a negatív gyorstesztet, ha 3 órán belül elhagyják az országot.